Два головних напрямки. Де російська армія пробує наступати у Харківській області

Росіяни посилили атаки на Борову, яку ЗСУ звільнили рік тому.

Росіяни не полишають спроб контратакувати у напрямку Осколу. Борова та навколишні села, які ЗСУ звільнили рік тому, знову опинились під потужним обстрілом ворога.

Російські війська намагаються просунутися в двох точках Куп’янсько-Лиманського напрямку. Перша — район Синьківки-Петропавлівки безпосередньо біля Куп’янська, другий — набагато південніше, у напрямку Макіївки і далі — Борової (тепер Ізюмський район).

Останнє зі звільнених селищ

Підрозділи Збройних сил України увійшли в селище Борова 3 жовтня 2022 року. До цього воно пів року було в окупації, і зменшилось вдвічі — з 16 до 8 тисяч населення. Люди намагались виїхати або вглиб окупованої Луганщини, або у Харків через Печенізьку дамбу.

Зараз, через рік після звільнення, тут усього на тисячу жителів більше, хоча є світло і вода, працюють комунальні підприємства і навіть онлайн — шість із восьми шкіл. Із понад 1000 учнів вдома, у Боровій, живуть 600. Хоча і була рекомендація дітей вивезти, бо з осені росіяни активізувалися на цьому напрямку і обстрілюють Борову та навколишні села. Як раз у ніч перед річницею звільнення по селищу вдарили керованою авіабомбою.

«Було пошкоджено багато: двоповерхівка, комунальні установи, дошкільний заклад, будівлі громадян. Останнім часом обстріли трапляються часто. Сьогодні Чернещина вночі дві бомби отримала — щодня там на кордоні з Луганською областю ідуть обстріли. На жаль, частіше почалися обстріли і в Боровій, і в тих селах, що до нас ближче», — розповів наприкінці KharkovNEWS.info минулого тижня голова Борівської військової адміністрації Олександр Тертишний.

Борова відзначає річницю звільнення. Фото: Борівська селищна рада

За його словами, сховища у громаді є, але, як і в Харкові, люди не встигають туди спускатися, бо населений пункт знаходиться надто близько до лінії фронту. Про масову евакуацію, попри посилені обстріли, тут поки не думають, хоча, каже Олександр Тертишний, вже відпрацювали правила у тому випадку, якщо її доведеться оголосити. Борівчани поки що більше стурбовані підготовкою до опалювального сезону: людей стало мало, тож і за комунальні послуги розраховуються не всі. 

Тим часом росіяни останніми днями просунулись до Борової ще ближче.

«На кадрах з геолокацією, опублікованих 3 жовтня, видно, що російські війська незначно просунулися на схід від Макіївки», — пишуть аналітики американського «Інституту вивчення війни» (ISW). 

Макіївка — прикордонне село Сватівського району. Рік тому, 5 вересня, ЗСУ вибили звідти окупантів, вщент знищивши два російських батальйони. Від цього села до центру Борової — 37 кілометрів.

«Противник зараз обрав нову точку — Макіївка — і спрямовує всі зусилля на цей напрямок. Вісім боєзіткнень за добу відбулися саме там», — повідомив речник Східного угруповання військ Ілля Євлаш в ефірі національного телемарафону 5 жовтня.

Українське командування підсилило цей напрямок, але ситуація там лишається напруженою.

Куди далі рухатиметься ворог?

Найважчі бої на Східному фронті зараз відбуваються саме на лінії Куп’янськ — Лиман. Якщо порівнювати з Бахмутським напрямком, то російське угрупування в Куп’янському районі — вдвічі більше (51 000 чоловік особового складу в Бахмуті та 110 тисяч на Куп’янському напрямку) . Танків по лінії Куп’янськ-Сватове більше тисячі — це майже уп’ятеро більше за скупчення біля Бахмуту. Тобто, тут росіяни готуються не оборонятися, а атакувати. Що, вони, власне, і роблять, поступово нарощуючи угрупування.

Військовий оглядач групи “Інформаційний спротив” Костянтин Машовець вважає, що потужну наземну операцію ворог планує на найближчі дні. Стратегічну роль в обороні грає Синьківка, через яку ворог намагатиметься дістатись до Петропавлівки і звідти — до східних околиць Куп’янська.

«Саме селище Синьківка являє собою саме той вузол оборони ЗСУ, який противнику ніяк не оминути на шляху до Петропавлівки й далі до Куп’янська з півночі. Його значення у загальній системі оборони ЗСУ на Куп’янському напрямку переоцінити важко. Це розуміє як наше командування, так й противник. Тому штурмувати його противник буде вимушений (не дивлячись на те, що, як мінімум, разитри це він вже пробував робити раніше), якщо в нього не пропаде до цього бажання рухатись у бік Куп’янська. Хоча, звісно, спочатку вони це село спробують «якось обійти», — пише Машовець на своїй сторінці у Facebook.

Скоріш за все, росіяни спробують обійти неприступну Синьківку та наступатимуть на Петропавлівку не з півночі, а з південного сходу, з боку лінії Ягідне — Іванівка — Степова Новоселівка. Це робитиме 25-та армія, яку майже в повному складі перекинули на цю ділянку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська армія спробувала наступати у несподіваному місці на Харківщині

«Українська розвідка повідомляє: ворог робить проходи у своїх мінних полях і підтягує бронетехніку до лінії зіткнення. Зазвичай таке роблять перед атаками чи контратаками, тому ворог напоготові», — розповів військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі Радіо NV.

Цими вихідними росіяни почали атаки у тих напрямках, на які вказували аналітики. За даними пресслужби Східного угрупування військ, на Куп’янському напрямку ЗСУ відбили три атаки ворога біля Синьківки та Іванівки, а ще чотири — біля Макіївки.

Усе ще дошкуляє ворожа авіація. Противник дуже інтенсивно використовує свої нові штурмовики Су-35, що можуть стріляти керованими авіабомбами. І хоча з повітря ворог ще може завдати багато горя і військовим, і цивільним, перспективи наземного прориву оборони ЗСУ і командування Східного угрупування, і військові аналітики оцінюють як невисокі. 

Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова