Для шкільного укриття на Харківщині куплять смартфон за 26 000 гривень

Ціна на смартфон знизилася на 10 000 гривень.

У селі Наталине Красноградського району для захисної споруди у ліцеї куплять дешевший смартфон, ніж планували.

Наталинська сільська рада спочатку без аукціону підписала угоду із товариством з обмеженою відповідальністю «Житлобудпроект» щодо будівництва захисної споруди у Наталинському ліцеї по вулиці Промисловій, 34 вартістю понад 59 мільйонів гривень. Проте потім вирішили провести торги. Тепер договір хочуть укласти із цим же ТОВ, вартість його складе 63,15 мільйона гривень. Цього разу ціна на смартфон і будівельні матеріали виявилася нижчою. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель ProZorro.

«В основній масі ціни на матеріали та обладнання є ринковими та нижчими від цін на будівництво укриття у Коротичі. Крім того, у минулому матеріалі ХАЦ перерахував позиції з суттєвим завищенням ціни. Варто зазначити, що у новому кошторисі ціни на ці позиції зменшили», — розповіли у ХАЦі.

Зокрема, геотекстиль тепер купують за ринковою ціною — 99,73 гривні замість 144 гривень, як було у першому кошторисі. На мобільний телефон хочуть витратити 26 000 гривень, а не 36 000 гривень. Накопичувальний бак для гарячої води буде обійдеться у 140 000 гривень замість 190 000 гривень. Проте ринкова ціна складає 100 000 гривень.

Якщо у першому кошторисі грунтовку вказували за ціною 1500 гривень за кілограм, то зараз — 684 гривні. Ціна на точку доступу для Wi-Fi знизилася удвічі, на репітер — утричі. Проте є завищення.

«Щодо коштовних витрат у новому кошторисі. Наприклад, 11,7 млн грн планують заплатити за арматурні каркаси вартістю 77 000 гривень за тонну. Варто зазначити, що ринкова ціна арматури удвічі нижча», — розповіли у ХАЦі.

Минулого року компанія «Будівельна група «Житлобудпроект» мала реєстрацію у столиці та засновника із Дніпра Костянтина Кобезу. У 2023 році засновник змінився на Олександра Сорочинського з «Проектного альянсу», потім директором і засновником був указаний Андрій Берендей. Останній є засновником декількох фірм, якими раніше володіла сім’я Рожкових (родичі депутата Харківської районної ради Микити Рожкова від «ОПЗЖ»).

Як писав KharkovNEWS.info, на Харківщині уклали договір на будівництво найдорожчого шкільного укриття. На будівництво витратять майже 100 мільйонів гривень.

Джерело

Новости Харькова