Депутати саботують перейменування міста Первомайський

Депутати критикують порядок денний сесії і погрожують зірвати засідання.

Увечері 27 вересня мер міста Первомайський Микола Бакшеєв заявив про намір депутатів від «Блоку Кернеса — Успішний Харків».

У своєму Telegram-каналі міський голова опублікував відео зі зверненням Віктора Намчука від «Блоку Кернеса», де той критикує порядок денний сесії міської ради, зокрема, питання щодо перейменування Первомайського. Сесія має відбутися 28 вересня.

«Так звана «Опозиція» погрожує зірвати сесію, вигадуючи нові вимоги щодо питання перейменування міста. Намагається вберегти російську колоніальну назву, не зважаючи на численні руйнування і втрати серед синів нашої громади від рук росіян. Прикриваючись тим, що ніби щось незрозуміле приймається на сесіях, хоча всі питання попередньо обговорюються та затверджуються більшістю голосів на комісіях, де присутні і члени опозиційних фракцій. Які також підтримують всі заявлені питання порядку денного», — зазначив Бакшеєв.

Мер Первомайського попросив жителів міста не вірити «гучним висловам» та перевіряти інформацію. Зокрема, питання порядку денного можна знайти на офіційному сайті міськради.

У проєкті рішення «Про затвердження клопотання до Харківської обласної ради щодо внесення подання до Верховної Ради України про перейменування міста Первомайський Харківської області» сказано, що депутати будуть клопотати про надання Первомайському назви — Добродар. У клопотанні згадується історія створення міста Первомайський, присвоєння йому радянської назви, необхідність надання нової назви. Мер міста повідомляє про проведення громадського обговорення та його результатів. 

«У зв’язку з викладеним, з огляду на чинне нормативно-правове регулювання, для вирішення питання перейменування населених пунктів обласні ради вносять до Верховної Ради України подання з обґрунтуванням пропонованого перейменування населеного пункту, ухвалене на сесії відповідної ради. Тож, звертаємося з проханням розглянути питання перейменування міста Первомайський Харківської області на місто Добродар Харківської області та внести до Верховної Ради України відповідне подання з обґрунтуванням пропонованого перейменування, ухвалене на сесії ради», — сказано у проєкті рішення.

У своєму відео депутат Намчук заявив, що хоче поінформувати жителів громади про питання порядку денного сесії міськради, оскільки після сесії первомайський міський голова завжди коротко коментує сесію та «звинувачує депутатів в усіх смертних гріхах». Намчук розповів про декілька питань — перерозподіл бюджету 2023 року, земельне питання, перейменування Первомайського. Він обурився, чому у порядку денному немає питання про щодо протидії корупції. Щодо бюджету, то Намчук вважає, що у місті можуть придбати барабани для неіснуючих укриттів, землю здавати за безцінь.

«Насамперед я хочу акцентувати вашу увагу на дуже одному важливому питанні, яке не включено до порядку денного сесії. Це про ту роботу, яку повинні проводити у Первомайському з протидії корупції. Ми на попередній сесії вимагали, щоб це питання було включене до порядку денного. Но мер, напевно, вважає, що корупції у Первомайському немає. Тоді незрозуміло, для чого у мерії існує посада спеціаліста із протидії корупції і за що цей фахівець отримує заробітну плату із бюджета нашого міста. Що касається використання бюджету, то зовсім незрозуміло, як він використовується. Ви в цьому самі можете переконатися. У проєкті із розподілу доходів у графі про призначення витрат пишуть: «Придбання обладнання та предметів довгострокового користування». Буквально поспіль через рядок знову: «Придбання предметів довгострокового користування». Все зашифровано. Я не виключаю, що у нас можуть з’явитися барабани у неіснуючих бомбосховищах, а хлопцям на передовій не хватає засобів для боротьби з ворогом. Крім того, на сесію винесено декілька питань по розподілу землі. Правильний і чесний розподіл землі — це основна стаття доходів до місцевого бюджету. Но у нас, на жаль, умудрилися до того, що не те що здавати в оренду, а просто за безцінь продати на десять років порядка 30 гектарів землі. Мало того, в росточку. Тому, єстєственно, ми вважаємо, що це чистий дерибан землі. Таке питання ми підтримувати точно не будемо», — сказав Намчук.

Депутат від «Блоку Кернеса» невдоволений тим, що на сесію знову винесли питання про перейменування Первомайського. Він вимагає «нормального громадського слухання» та обіцяє наполягати зняти питання для розгляду на сесії. Також у своєму зверненні Намчук виразив невдоволення тим, що Микола Бакшеєв перебував за кордоном у той час, коли у місті зайнялося сміттєзвалище. Депутат не виключає, що якщо не буде розуміння з мером, то сесію перервуть або перенесуть на інший день.

«Четвертий раз поспіль мер виносить на сесію один і тот же проєкт рішення по перейменуванню Первомайського в Добродар. Депутати своєю позицією дали зрозуміти, що ми підтримуєм ту назву, яку підтримує більшість городян. Для цього треба провести нормальне громадське слухання, не один тур у турборежимі, а у два тури. І організувати нормальну демократичну топонімічну комісію і закрити це питання. Звертаюсь до своїх колег, депутатів — не піддаватися погрозам, не вірити у брехливі обіцянки. Ми діємо, згідно із законодавством. Ми відстоюємо позицію громади. І ми будемо настаювати зняти це питання з порядку денного і організувати нормальне громадське слухання. Ще є одне важливе питання, в якому хотілося б розібратися. Це регулярні пожежі на нашому сміттєзвалищі. Ви були свідками того, як всі засоби інформації коментували цю пожежу. Сам голова міської адміністрації занімався організацією тушіння цієї пожежі, треба йому подякувати. У цей час наш міський голова разом зі своїми двома заступниками мандрував за кордоном і просовував Україну до Євросоюзу. Фактично заміняють функції президента, а в своїй громаді хоть гори все синім полум’ям, і дихайте люди чорним димом. Будемо розбиратися», — заявив Намчук.

Як писав KharkovNEWS.info, у Первомайському проводили голосування за нову назву міста наприкінці січня 2023 року. Топонімічна комісія відібрала 15 варіантів назв міста, за які могли голосувати мешканці. Після другого туру найбільше голосів набрав Добродар. Однак на сесії депутати провалили голосування.

За два місяці, 29 червня, Микола Бакшеєв знову виніс на голосування питання щодо надання Первомайському назви Добродар. Однак і цього разу голосів не вистачило. У липні у Первомайському почали громадське голосування за нову назву міста. Найбільше голосів віддали назві Добродар. Однак на сесії 27 липня депутати знову не підтримали нову назву.

Джерело

Новости Харькова