Депутати просять не відносити Харків до зони активних бойових дій

Звернення направили до Верховної Ради та начальника ХОВА.

У разі віднесення Харківської міської громади до зони активних бойових дій міський бюджет утратить ще чотири мільярди гривень.

26 січня депутати Харківської міської ради на позачерговій сесії схвалили звернення до голови комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева та голови Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкова забрали військовий ПДФО: що це означає

У документі йдеться про те, що Харківська міська територіальна громада із 24 лютого по 15 вересня 2022 року була у переліку громад, які розташовані у зоні бойових дій. Проте із 15 вересня 2022 року і по сьогодні вона віднесена до громад у зоні можливих бойових дій. Через те, що громаду можуть знову включити до переліку у зоні активних бойових дій, про що просять підприємці та деякі народні депутати, місто може втратити велику частину бюджету.

«На даний час існує імовірність щодо включення Харківської міської територіальної громади до зони активних бойових дій, що призведе до втрати міським бюджетом орієнтовно 4 млрд грн», — йдеться у зверненні.

Нагадаємо, із 1 жовтня 2023 року бюджет Харкова недоотримав 650 мільйонів гривень військового ПДФО, у 2024 році ця сума становитиме 3,4 мільярда гривень (зменшення доходів на 22%).

У міськрадаі нагадали, що 14 липня 2023 року ухвалили рішення про звільнення жителів Харкова від орендної плати та земельного податку за 2022 рік, і зменшили ставку земельного податку та орендної плати за ділянки, де розташована пошкоджена нерухомість, на 30, 70 і 99% залежно від категорії пошкоджень. У зверненні міськради зазначається, що унаслідок ухвалення такого рішення бюджет громади недоотримав близько 1,3 мільярда гривень.

Депутати міськради у своєму зверненні пояснили: якщо суб’єкти господарювання будуть звертатися щодо надання їм пільг зі зменшення плати за земельні ділянки, то міськрада все одно прийматиме відповідні рішення. Тому вони просять не ухвалювати рішень, які можуть вплинути на втрати у бюджеті міста, тобто не відносити громаду до зони активних бойових дій.

Джерело

Новости Харькова