Демонтаж скасовується. Жителі пошкодженого будинку у Харкові виграли суд

6 вересня минулого року ракета С-300 пошкодила будинок на вулиці Свободи.

Жителі будинку №11/13 по вулиці Свободи виграли суд першої інстанції у військової адміністрації та міської ради. ХОВА та муніципалітет мають викреслити цей багатоквартирний дім із переліку будівель, що підлягають демонтажу. Але в них ще є можливість подати апеляцію.

6 вересня 2022 року ракета С-300 влучила у п’ятиповерховий житловий будинок по вулиці Свободи. 28 березня цього року обласна КТЕБ вирішила, що будинок у центрі треба знести, а разом з ним — ще два будинки по Мироносицькій, №№32 і 34, які теж постраждали від обстрілів. Жителі будинку по вулиці Свободи не погодилися з цим рішенням і пішли до суду.

Незалежна експертиза була права

Харківський окружний адміністративний суд 25 вересня розглянув позов жительки будинку Наталії К. (з міркувань збереження приватних даних жителі дому просять не розголошувати їхні повні імена) до Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської обласної військової адміністрації та до департаменту житлово-комунального господарства Харківської міськради. Харків’янка вимагала скасувати рішення про демонтаж будинку №11/13 по вулиці Свободи. 

Майже рік жителі намагалися переконати обласну та міську владу в тому, що ТОВ “Фаворит експерт” зробив лише попереднє візуальне обстеження будинку. Саме цей звіт департамент ЖКГ Харківської міськради подав на розгляд Комісії, а тому вона не мала підстав ухвалювати таке рішення. 

Пікети та звернення результату не дали, тож люди пішли до суду. Перед цим вони власним коштом замовили альтернативну експертизу, яка показала: будинок отримав другу, а не четверту категорію руйнування, отже, його належить не зносити, а реконструювати. Такі ж самі результати показала і повторна експертиза, замовлена міськрадою, втім, рішення Комісії і досі лишалось незмінним.

Незалежна експертиза визнала будинок придатним до відновлення. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Суд розглянув усі докази, надані сторонами, та постановив: «не вбачається, що експертом при проведенні обстеження були вчиненні дії, передбачені пунктом 11 Порядку проведення обстеження, а саме проведення основного (детального) обстеження, взагалі не провадились, відомості про проведення вказаних дій у звіті відсутні».

А от результати повторного обстеження суд визнав вірними.

«Відповідно до висновків незалежного експерта, були зафіксовані наявні пошкодження несучих та огороджувальних конструкцій (категорій відповідності конструкцій А та Б), ступінь та характер яких свідчить про необхідність виконання робіт щодо часткового демонтажу частин об`єкта або його окремих конструкцій, підсилення об`єкта або його окремих несучих та огороджувальних конструкцій. Орієнтовний ступінь пошкоджень об`єкта в цілому 41-80%», — визначив суддя Олег Біленський.

Суддя задовольнив позов власників квартир будинку. Тепер Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій має скасувати рішення.

Рано святкувати перемогу

Рішення суду першої інстанції ще не вступило в силу. Відповідачі —  Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ХОВА та департамент житлово-комунального господарства міськради — ще мають час до 25 жовтня подати апеляцію. 

Навіть якщо вони цього не зроблять, рішення суду не зобов’язує департамент ЖКХ розпочинати реконструкцію. Воно стосується лише рішення Комісії.

«Ми заявляли вимогу про скасування рішення. Регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій повинна виключити цей будинок з переліку таких, які підлягають демонтажу та ліквідації», — пояснив KharkovNEWS.info адвокат позивачів В’ячеслав Андренко.

До речі, рішення цієї Комісії стосувалося ще двох будинків по вулиці Мироносицькій — №№32 і 34. Якщо комісія скасує своє рішення, це буде означати, що ці два будинки теж мають бути вилучені з переліку тих, які потрібно демонтувати.

Будинки по Мироносицькій теж мають бути виключені зі списку на демонтаж. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Щодо подальшої відбудови — у серпні цього року міський голова Ігор Терехов пообіцяв провести економічну експертизу, що визначить доцільність ремонту чи реконструкції.

«Експертиза вже проведена, однак вони її не публікують», — повідомив адвокат.

Жителі зруйнованих будинків готові і далі боротися за свої права.

«Якщо по нашому будинку потрібна реконструкція, то по одному з будинків на Мироносицькій експертиза встановила, що потрібен лише капітальний ремонт. Там навіть проєкт реконструкції не потрібен — лише гроші та будматеріали», — розповіла жителька дому по вулиці Свободи Ельвіра, чия квартира найбільше постраждала від ракетного удару.

За її словами, альтернативного житла вона та її сусіди не мають, і зараз або винаймають квартири, або проживають у родичів. У підвалі будинку №34 по Мироносицькій досі живуть люди — родина у складі трьох дорослих та чоловік похилого віку. 

Джерело

Новости Харькова