Чиновниця і засновник академії вкрали мільйони з бюджету Харкова

Вікторія Грецька-Миргородська очолювала управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів міськради.

Із бюджету Харківської міської ради перерахували понад три мільйони гривень за розробку програмного забезпечення для безпілотників, але частину цих коштів перевели на готівку і поділилися з чиновницею.

СБУ викрила схему заволодіння коштами міського бюджету чиновницею у змові з харківським бізнесменом. Йдеться про звільнену директорку управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів міськради Вікторію Грецьку-Миргородську та Віталія Зайцева, засновника комп`ютерної академії «ШАГ» Віталія Зайцева.

«За даними слідства, до протиправної оборудки причетні 45-річна заступник директора одного з департаментів Харківської міської ради та 51-річний приватний підприємець, який здійснює діяльність у сфері комп’ютерного програмування та інших ІТ-технологій. Встановлено, що ділки розробили злочинний план, за яким підприємець мав виступити розробником пакетів програмного забезпечення для БПЛА літакового типу, а чиновниця — придбати це програмне забезпечення за бюджетні кошти. При цьому, міська влада не мала ані реальних потреб у закупівлі такого софту, ані фактичної можливості для подальшого його використання, адже жодного такого безпілотника на балансі Харківської міської ради немає», — повідомив речник УСБУ Харківщини Владислав Абдула.

У листопаді-грудні 2022 року зловмисники уклали кілька договорів між міськрадою та ФОП вартістю понад три мільйони гривень. Кошти з міського бюджету Харкова надійшли на рахунки приватного підприємства, але частину цих грошей підприємець використав на придбання у вітчизняних програмістів для себе особисто аналогічного програмного забезпечення, яким «поділився» з міськрадою, а частину перевів у готівку та розділив між собою та чиновницею.

Слідчі повідомили обом фігурантам про підозру у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану, в особливо великому розмірі).

За такий злочин винним загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна, вирішується питання щодо обрання зловмисникам запобіжних заходів.

Як писав KharkovNEWS.info, управління інноваційного розвитку та іміджевих проектів Харківської міськради у грудні 2022 року заплатило ФОП Зайцев Віталій Єгорійович 3,05 млн гривень щодо надання послуг з розробки програмного забезпечення для БПЛА. 

Віталій Зайцев указаний директором товариства з обмеженою відповідальністю «Харківський технологічний університет «Шаг», власником зазначений Дмитро Корчевський. Зайцев також є директором громадської спілки «Харківський кластер «Інжиніринг — Автоматизація — Машинобудування».

«Ще минулого року «Комп’ютерна академія «Шаг» працювала на території рф, а Корчевський був її засновником на території рф. Крім того, до 2021 року Корчевський був співзасновником академії, яка працювала на території окупованого Криму. Зі співзасновників він вийшов, але ця ТОВ продовжує працювати», — зазначали у Харківському антикорупційному центрі.

23 липня 2023 року через мільйонні витрати на розваги у Харкові ліквідують управління міськради. Директорку управління Вікторію Грецьку-Миргородську відсторонили від виконання службових обов’язків, згодом це управління у міській раді припинило існування.

Джерело

Новости Харькова