Будинок під землею. У Харкові розробили металевий бункер

У такому контейнері можна місяць ховатися від обстрілів.

Харківські підприємці створили проєкт автономного укриття. Зовні це — металевий контейнер, а всередині там можна розмістити невеличку квартиру з автономною системою живлення та вентиляції.

Альтернатива підвалу та метрополітену — власний підземний бункер з усіма зручностями. Зараз таке можуть дозволити собі лише дуже забезпечені люди, бо коштує він як звичайна квартира у новобудові, але виробники мають надію, що спрощений варіант «Схову» будуть замовляти для підприємств та різних комунальних закладів.

Витримає навіть ядерний удар

«Схов» — це металевий контейнер довжиною 7,5 метри, шириною 2,7 метри та заввишки 3,2 метри. У такому невеликому «вагончику» може поміститися повноцінна квартира для родини з чотирьох чоловік. Тут є передпокій, спальня, кухня, санвузол, а також технічне приміщення  для зберігання води, пального та їжі. 

Бункер можна розмістити на ділянці  на глибині від 3 до 8 метрів. «Схов» під’єднується до комунікацій будинку, але якщо з ними виникають проблеми, що часто буває після обстрілів, то жити під землею можна цілком автономно — завдяки альтернативній системі каналізації та водопостачання, генератору та «Старлінку».

«Він розрахований на проживання до тижня в стандартному варіанті, але можна передбачити додаткові відсіки з їжею, паливом, водою. Там багато місця під підлогою, є ще технічні приміщення. Якщо буде задача прожити місяць, то можна й місяць», — розповів KharkovNEWS.info один із розробників проєкту Олександр Чирва.

Бункер розрахований на трьох-чотирьох людей. Графіка: «Схов»

Бункер можна встановити у дворі будинку у спеціальний котлован. Його обов’язково треба занурювати хоча б на три метри під землю і накривати бетонною плитою, бо сам по собі металевий контейнер може захистити хіба що від уламків. Чим глибше його занурити і чим товщою буде бетонна плита, тим потужніший удар він може витримати, аж до ядерного.

«Ми не проводили випробування, під час війни це нереально, але є Державні будівельні норми, які встановлюють певні критерії для різних будівельних конструкцій, у тому числі і для захисних споруд», — кажуть виробники.

Як і годиться для сховища, квартира-бункер має два виходи: основний, через сходи, і запасний, який розташований у спальні — він може знадобитись, якщо основний вихід опиниться під завалами.

У США в таких ховаються від ураганів

«Схов» легко перевозити, бо його розміри проєктувалися саме з огляду на те, щоб встановити контейнер на лафет. За словами виробників, будинок монтується досить швидко — від замовлення до можливості ним користуватися пройде лише два тижні. Щоправда, на практиці це поки що не перевірили — перший зразок виготовляють на одному з харківських підприємств.

«У нас уже є замовлення на проєктні роботи. Це, в основному, люди з Києва та Київської області», — розповідає Олександр Чирва.

За два місяці буде готовий перший зразок. Фото: «Схов»

У столиці зараз спостерігається справжній «бункерний бум». Пропонують в основному монтувати конструкції із залізобетону, але є і виробники бункерів з металу. До Харкова масова пропозиція приватних підземних укриттів поки що не дійшла. Можливо, причина цього — у вартості таких конструкцій. Коштують вони, як повноцінна квартира у новобудові. Наприклад, ціна «Схову» базової комплектації — 2,4 млн. грн. Але в подальшому вона може бути набагато меншою — якщо, наприклад, бункери замовлятимуть підприємства та організації для безпеки своїх співробітників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Харкова відкрили юрту, де можна зігрітися

«Якщо будуть запити від комерційних установ, можна прибрати весь «комфорт», щоб знизити вартість — залишити вентиляцію та лавки для сидіння, і таким чином багато людей там поміститься», — каже Олександр Чирва.

За його словами, виготовлення бункерів — дуже популярний бізнес у Сполучених Штатах. Американці почали будувати підземні сховища біля будинків у 1960-х, під час Карибської кризи та загрози ядерної війни. На щастя, війни не сталося, але потреба в бункерах лишилася. У цій частині світу часто бувають урагани та торнадо, тож в багатьох штатах така «підземна квартира»  — не розкіш, а необхідність. 

Джерело

Новости Харькова