Будинки, яких немає, залишаються на карті укриттів Харкова

Спалена росіянами 16-поверхівка, біля якої фотографуються люди з усього світу, залишається на карті сховищ.

Знищені за час повномасштабного вторгнення будівлі не прибрали з інтерактивної карти сховищ, яку жителям міста рекомендують використовувати на сайті Харківської міськради.

У Харкові почали інвентаризацію будівель, які використовуються як сховища та укриття. Це сталося після трагедії в Києві і доручення Президента України Володимира Зеленського місцевій владі про доступність усіх сховищ. На засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій Харківської міськради визнали, що за час повномасштабної війни перелік укриттів мав би змінитися, бо багато будинків, де раніше були укриття, знищені або значною мірою пошкоджені. Але вони чомусь досі залишаються у переліку укриттів і на інтерактивній карті Харкова. Таким чином, достіменно невідомо, скільки ж укриттів у місті є діючими, а не такими, що «працюють» лише на папері.

«Станом на 01.01.2023 було обліковано 2363, на 16.05.2023 – 2601 найпростіших укриттів. На сьогоднішній день фонд захисних споруд по Харкову становить 3029 одиниць, а саме: захисних споруд цивільного захисту — 331, найпростіших укриттів — 2601, споруд подвійного призначення — 97», — йдеться у протоколі комісії.

Члени комісії визнають, що під час перевірок за останній тиждень поліція знайшла сотні зачинених, неіснуючих або непридатних укриттів у Харкові. Крім того, є такі споруди, яких уже фізично за час повномасштабної війни немає. За офіційною інформацією, росіяни пошкодили 2852 житлових будинків, що знаходяться на обслуговуванні КП «Жилкомсервіс», 455 будинків ОСББ, 50 відомчих будинків, 108 дитячих навчальних закладів, 120 загальноосвітніх шкіл, 37 вищих навчальних закладів, 17 закладів культури, 77 медичних закладів та 159 адміністративних будівель. Але їх не вилучили з переліку рекомендованих для укриття у випадку небезпеки.

«У зв’язку з чим кількість споруд фонду захисних споруд постійно змінюється. За результатами перевірок було  виявлено, що деякі найпростіші укриття, які були обліковані восени минулого року, з певних причин не можуть повноцінно використовуватися для захисту населення», — визнають чиновники.

Як виявляється, з інтерактивної карти, яку рекомендують як єдине джерело інформації офіційні структури, досі не вилучені адреси будинків, які повністю знищені. У шістнадцятиповерхівці на Північній Салтівці за адресою вул. Ужвій, 82 повністю зруйнований один під’їзд і наполовину — другий. Цей будинок офіційно визнаний таким, що не можна відновити, але він залишається на карті сховищ, у ньому пропонують укриватися жителям обох під’їздів.

Не вилучені з карти і три будинки, які регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Харківської області визнала не придатними для проживання і затвердила рішення про демонтаж: вул. Мироносицька, 32, вул. Мироносицька, 34 і вул. Свободи, 11/13.  

За рішенням комісії з НС доручено «забезпечити функціонування захисних споруд цивільного захисту та забезпечити цілодобовий доступ населення до них». Про оновлення карти сховищ у документі не йдеться, вона доступна за посиланням.

Джерело

Новости Харькова