Без Жукова і Гагаріна: у Харкові вимагають ліквідувати два мурали

Прізвище радянського космонавта до сих пір носить місцевий планетарій.

Позбутися нагадування про Радянський Союз вимагають від харківської влади засновники проєкту «Декомунізація. Україна». 

Зокрема, у Харкові досі існують два мурали, на яких зображені радянський маршал Георгій Жуков і радянський космонавт Юрій Гагарін.

«Надіслали звернення на міську раду з вимогою зафарбувати цей скам (тут -сором -ред.). Інакше навесні будемо робити це ми», —  заявили активісти проєкту.

Також декомунізатори надіслали офіційне звернення щодо перейменування Харківського планетарію: він й досі носить ім’я «першого космонавта», ба більше, на фасаді будівлі зберігається серп та молот — головна державна емблема Радянського Союзу. 

 

Емблема Радянського Союзу на будівлі планетарію ім. Гагаріна. Фото: Декомунізація.Україна/Telegram

Нагадаємо, свого часу Експертна рада Міністерства культури та інформаційної політики з питань подолання наслідків русифікації та тоталітаризму підтримала перейменування топонімів, які пов’язані з державою-агресором. 

«Проаналізувавши ситуацію, що склалася у топонімічному просторі України, Експертна рада звернула увагу на те, що значна кількість власних назв, що позначають такі елементи просторової структури міста як вулиці, площі, проспекти тощо — пов’язана з росіянами, чиї життя та діяльність, за великим рахунком, не мають стосунку до України, її історії, науки, культури, та у більшості випадків не народилися тут», — пояснили в раді. 

Як писав KharkovNEWS.info, навесні бійці спецпідрозділу KRAKEN демонтували погруддя Жукову на Нових Будинках і вивезли його на звалище.

Джерело

Новости Харькова