«Балакучу голову» гауляйтера Харківщини оголосили у розшук

Анастасія Рублевська вихваляла росіян під час тимчасової окупації Харківської області.

У листопаді суд має розпочати розглядати справу пропагандистки Ганчева.

Служба безпеки України оголосила у розшук керівницю так званого «голови військово-цивільної адміністрації Харківської області» Анастасію Рублевську. Вона заочно затримана. Про це пише Харківський антикорупційний центр.

Рублевська оголошена у розшук за наступні злочини: посягання на територіальну цілісність і недоторканість України, колабораційна діяльність і виправдовування збройної агресії Росії проти України (ч. 1 ст. 110, ч. 6 ст. 111-1, ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 436-2) Кримінального кодексу України. 

Ще навесні 2023 року Реблевській оголосили підозру. Наприкінці квітня Шевченківський районний суд Києва обрав їй міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. У травні обвинувальний акт передали до цього ж суду. Підготовче засідання має відбутися 14 листопада.

Нагадаємо, влітку 2022 року Рублевську показували у російських засобах масової інформації. Вона виступала як керівниця пресслужби так званого «голови військово-цивільної адміністрації Харківської області» Віталія Ганчева.

Раніше Рублевська жила у Луганську, працювала у пресцентрі місцевого університету. Під час окупації Харківщини Рублевська ходила разом із Ганчевим, у Youtube запустила пропагандистський канал, на нього підписалися 14 000 людей. Також у неї був Telegram-канал із 10 000 підписників.

Зокрема, першого березня створила YouTube-канал, який назвала  «Авторский канал Анастасии Рублевской X.Z.». У серпні опублікувала там відео під назвою «В Купянске развернули самый большой флаг России». На відео Рублевська казала: «С днем российского триколора. Растягиваем на площади Купянска флаг Российской Федерации». Із нею були ще четверо людей, які вітали людей зі «святом» і раділи тому, що «повернулися додому». Слідчі провели експертизу, яка довела наявність у відео позитивної характеристики Росії та висвітлення окупації частини України як правильного рішення.

Із березня по вересень 2022 року Рублевська займалася російською пропагандою на захоплених територіях Харківщини. Зокрема, у березні вона на відео поширювала фейки, обвинувачувала українську армію в обстрілах Козачої Лопані. Вона працювала у Вовчанську, потім у Куп’янську. У вересні поїхала на територію Росії, потім — на окуповану Луганщину.

Після українського контрнаступу канали припинили оновлюватися. Однак на початку 2023 року на каналі пропагандистки знову почали з’являтися відео. Останній раз вона публікувала пост у Telegram 9 травня.

Як писав KharkovNEWS.info, засудили «старосту», яка 18 днів керувала селом на Харківщині. Вирок отримала Наталія Казарєзова.

Джерело

Новости Харькова