Затриманий на хабарі депутат Одарченко вийшов із СІЗО

За підозрюваного внесено заставу у 15 мільйонів гривень.

Парламентар від «Слуги народу» Андрій Остапченко, якого підозрюють у спробі підкупу посадовця, вийшов із слідчого ізолятора.

Про це повідомила громадська організація «Центр протидії корупції».

Крім Одарченко, із СІЗО вийшли ексголова Держспецзв’язку Юрій Щиголь та забудовник Сергій Копистира.

«У всіх трьох випадках внесено заставу, визначену судом. Нам невідомо, внесли вони заставу самостійно чи це зробили треті особи, але швидкість внесення багатомільйонних застав космічна», — зауважили громадські активісти.

Після виходу із СІЗО усі підозрювані повинні будуть дотримуватися низки обов’язків, зокрема утриматися від спілкування з свідками чи іншими підозрюваними, здати паспорти для виїзду за кордон та носити електронний браслет. Якщо вони обов’язки порушать, то заставу можуть стягнути в бюджет, — зазначили у Центрі протидії корупції.

Нагадаємо, за даними НАБУ і САП, Одарченко спробував підкупити біткоїнами в еквіваленті 50 тисяч доларів голову Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафу Найєма в обмін на виділення грошей на ремонт Державного біотехнологічного університету, яким опікувався Одарченко.

Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення взяти Одарченка під варту до 20 січня 2024 року із можливістю внести заставу  — 15 мільйонів гривень. Під час засідання Одарченко заперечував провину. Мовляв, зустрічався з Найємом, але хабаря не давав.

Також під час засідання були оприлюднені матеріали, що свідчать — депутат, який просив гроші на відновлення харківського університету, впевнений в тому, що місто рано чи пізно захопить Росія. 

«Я вот, честно говоря, в Харьков не верю, Мустафа». З контексту розмови йдеться про оборону міста Харкова, і тут народний депутат Одарченко зазначає, що він не вірить в те, що силам оборони України вдасться його втримати», — зачитала на суді фрагмент переписки представниця Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Як писав KharkovNEWS.info, Одарченка затримали у Києві 21 листопада слідчі НАБУ та САП. Це став перший криптовалютний хабар в історії антикорупційних органів України. Згодом харківського депутата вигнали з партії, нардеп віднині став позафракційним. Водночас він досі лишається членом комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики та ректором Державного біотехнологічного університету.

Андрій Одарченко потрапив до Верховної Ради у 2019-му році. Він набрав 44% голосів та виграв вибори на 170-му окрузі Харкова, куди входить Салтівський (тоді Московський) район. Одним із його конкурентів був Костянтин Немічев, нині командир спецпідрозділу Kraken.     

Джерело

Новости Харькова