Засуджена учителька-колаборантка пішла працювати у харківську школу

Колаборантка переїхала із Куп'янського району до обласного центру та отримала статус ВПО.

Учителька, засуджена за колабораціонізм, викладає хімію.

23 листопада Орджонікідзевський суд Харкова виніс вирок директорці Кам’янської гімназії Дворічанської селищної ради (Куп’янський район) Вікторії Войлоковій, яка працювала при окупантах. Її визнали винною та призначили покарання — шість місяців арешту з позбавленням права займати керівні посади у закладах освіти, а також посади в органах влади на десять років. Проте покарання директорка не відбуває, оскільки їй зарахували строк перебування у СІЗо під час слідства. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

«Директорці зарахували перебування в СІЗО з 23 травня по 23 листопада 2023 року у загальний термін, а тому її було звільнено з-під варти в залі суду, у зв’язку із повним відбуттям основного покарання», — пояснили у ХАЦі.

Войлокова до війни кілька років була директоркою Кам’янської гімназії. На аналітичному порталі You control вона досі вказана очільницею цієї гімназії. За інформацією ХАЦу, зараз Войлокова живе у Харкові як переселенка. Вона влаштувалася у Харківську спеціалізовану школу №15 з поглибленим вивченням окремих предметів [зараз це — Харківський ліцей №15 — ред.] та викладає хімію.

За матеріалами справи, у період із кінця червня та до початку липня 2022 року російські загарбники створили на базі Кам’янської гімназії свій «заклад освіти» — «Каменскую гимназию ВГА Купянского района». Виконуючою обов’язки «гімназії» стала Вікторія Войлокова. На посаді вона вказувала вилучати українську символіку та переводити «заклад освіти» на російську мову. Напередодні нового навчального року до «гімназії» завезли російські підручники — «Русский язык», «История России», «Обществознание», «Литературное чтение». Войлокова отримала їх в «адміністрації» окупантів.

«Жінка впроваджувала російські стандарти освіти з російською мовою навчання відповідно та особисто виплачувала вчителям зарплату рублями, про що твердить слідство. Також за вказівкою Войлокової в гімназії вилучали українську символіку, а вчителям початкових класів та української мови повідомили про те, що їм треба їхати на так звану «перекваліфікацію» до країни-агресора», — розповіли у ХАЦі.

У суді Войлокова повністю визнала провину й щиро розкаялася. Вона попросила суд не карати її суворо. Винною Войлокову визнали за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. 

Вікторія Войлокова. Фото: +MARAZM+

Ще один вирок оголосили так званому «директору» Юрченківського ліцею Вовчанської міської ради Артему Колесніку. Чугуївський міський суд визнав чоловіка винним також за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність). Він отримав рік умовного покарання та позбавлення на десять років права обіймати посади в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Слідство встановило, що Колеснік добровільно погодився стати «директором» так званої «школи», яку створили окупанти на базі Юрченківського ліцею. Чоловік переводив заклад на російські стандарти та складав список учителів-колаборантів. Слідчі знайшли у ліцеї 445 російських підручників.

«Чоловік погодився на впровадження стандартів освіти росії з викладанням навчального процесу російською мовою у ліцеї, а також в середині серпня минулого року склав перелік учителів, які погодились працювати під керівництвом окупаційної влади і з виїздом на проходження «курсів підвищення кваліфікації» до міста Бєлгород російської федерації», — повідомив ХАЦ.

Як писав KharkovNEWS.info, під час окупації Куп’янського району так званою «директоркою» Гусинського ліцею у селі Кіндрашівка стала Валентина Коротун, яка до цього працювала учителькою. Після деокупації колаборантка переїхала у Харків і влаштувалася до ліцею №103 учителем початкових класів. 

Джерело

Новости Харькова