Забуті гауляйтери. Де живуть і що роблять зрадники із Харківської області

Колаборанти перейшли під російський прапор, але про них згадують все рідше.

Вони допомагали росіянам під час окупації Харківщини, а потім втекли з ними до Росії. Хтось із гауляйтерів став медійною персоною, інші покинули посади в незаконній адміністрації, а є й такі, кого вже наздогнала кара СБУ.

У Бєлгороді досі діє самопроголошена «Харьковская военная государственная администрация» під головуванням Віталія Ганчева. Сумнозвісний зрадник час від часу бере участь у пропагандистських заходах путінської партії і прилаштував до себе на роботу інших помічників окупантів із Харківської області. KharkovNEWS.info дізнавався, чим зараз займаються відомі колаборанти.

Віталій Ганчев

Головний посіпака окупантів, колишній міліціянт ганебно втік услід за ними з території Харківської області більше року тому, але йому пощастило  — Росія досі знаходить гроші на діяльність гауляйтера і фінансує незаконну «Харьковскую военную государственную администрацию». Діяльність так званого голови та його заступників полягає в основному в проведенні засідань та звітуванні про них у соцмережах. Час від часу Ганчева звуть на ефіри до російських пропагандистів, але в популярних пропагандистських програмах, на відміну від минулого року, він майже не з’являвся — імовріно, росіянам не дуже приємно згадувати про свої поразки на Харківщині.

Останнім часом у своєму Telegram-каналі Ганчев постить багато фотографій із дітьми, яких свого часу вивезли з Харківської області,  разом з батьками чи без — у цьому будуть розбиратися українські правоохоронні органи. 

Ганчев часто буває в тимчасово окупованому Луганську, де спілкується з ватажками «ЛНР», іноді він пише про виїзди на окуповану територію Харківської області (під контролем росіян залишаються 29 населених пунктів), але підтвердити, чи справді він їздив до Тавільжанки чи Лиману Першого у Куп’янському районі, неможливо: світлини у звітах про ці виїзди — майже всі кабінетні, від звичайних знімків із нарад відрізняються лише тим, що Ганчев на них у бронежилеті.

Олександр Слісаренко

До 16 листопада у Ганчева в адміністрації був перший заступник — Олександр Слісаренко. Колишній український міліціонер ще в 2014 році зрадив присязі та перейшов на бік Антимайдану, поїхав на окуповані території, де з 2021 року воював у складі збройних формувань «ЛНР», а влітку 2022 року Ганчев забрав його до себе заступником.

В Україні Слісаренка заочно судили за держзраду, але покарання прийшло до нього раніше, ніж завершився суд — у листопаді минулого року автомобіль колаборанта вибухнув у Бєлгороді. СБУ заявила про ліквідацію злочинця, але Росія його смерть так і не визнала. Утім, з офіційних каналів Ганчева та «Харьковской военной государственной администрации» будь-які згадки про заступника прибрали — начебто його й не було.

Максим Губін

Харківський шахрай Губін з першого дня окупації підтримав росіян, за це його винагородили посадою «главы Купянского района», щоправда, в евакуації і недовго. На цій посаді він нічим особливо не відзначився — канал адміністрації згадує його лише раз, коли Губін катав депутата «Единой России» по окупованих селах Харківщини.

Улітку 2022 року Губіна перевели на посаду голови незаконної Вовчанської районної адміністрації. Оскільки вся територія громади була звільнена, то керувати Губіну фактично нічим, тож він влаштовує ялинки в Бєлгороді для вивезених з Вовчанська дітей.

Олександр Капленко

На посаді голови незаконної районної адміністрації Куп’янська Губіна змінив відомий раніше підприємець Олександр Капленко. До повномасштабної війни він контролював ринок пасажирських перевезень у Куп’янську та неодноразово обирався депутатом місцевої ради, змінив кілька партій — від «Партії регіонів», «Блоку Петра Порошенка» до «Блоку Юлії Світличної».  При окупантах налагодив у Куп’янську перевезення до Росії, а потім і втік з ними до Бєлгорода.  

Капленко активніший за свого попередника Губіна та іноді дає інтерв’ю російським ЗМІ. В одному з них він визнає, що досі спілкується з прихильниками «руського міра» у Куп’янську, які дуже чекають на «освобождение», але й сильно бояться його, бо розуміють, що будуть великі жертви.

Анатолій Фомічевський

Депутат Ізюмської міської ради, який зрадив своїх земляків та провів окупантів у місто, теж живе у Бєлгороді. Його призначили очільником незаконної районної адміністрації Ізюмського району. Оскільки район звільнили, йому, як і Капленку, робити особливо нічого, тож Фомічевський в основному роздає подарунки вивезеним з Харківщини дітям.

Він веде сторінку в російській соціальній мережі VK, де іноді постить привітання зі святами. Час від часу до нього в коментарі приходять колишні земляки з Ізюму та проклинають за зраду. 

Олексій Подорожний

Остання, четверта незаконна районна адміністрація при Ганчеві — Харківського району. Керувати нею поставили Олексія Подорожного, колишнього депутата Харківської облради та Липецької сільради. Нещодавно він звітував перед начальником про поїздку до вивезених з Харківського району у Липецьку область. З його слів зрозуміло, що люди, яких колаборанти потягли за собою в Росію, опинилися там в жахливих умовах — досі живуть у тимчасових центрах розміщення і не можуть офіційно працевлаштуватися. Лише половина з них знайшли тимчасову неофіційну роботу.

Павло Солонецький

Деякий час він був незаконним мером Вовчанська при окупантах, а у вигнанні на Бєлгородщині удавав із себе начальника Вовчанської районної адміністрації. Приблизно 8 місяців тому Павло Солонецький звітував Ганчеву про поїздку до земляків, яких росіяни розселили аж у Самарській області. Ситуація з українськими біженцями там така ж, як і в Липецькій області — люди живуть в тимчасових пунктах розміщення, багато хто з них втатив документи і не може відновити, пенсіонери не отримали пенсію. Тобто, самі колаборанти непогано влаштувалися в Росії, а от тих, хто повірив їм та виїхав з України, кинули напризволяще.   

Геннадій Мацегора

Майже невідома доля мерів-зрадників, які погодилися на співпрацю з окупантами. Після звільнення Харківщини до Росії втекли: окупаційний мер Ізюму Владислав Соколов, Шевченкового Андрій Стрижко, Балаклії Юрій Шевченко, Великого Бурлука Олександр Ковбаса, Борової Сергій Агарков. Вони не ведуть соцмережі, не беруть участь у діяльності незаконної адміністрації Ганчева і не з’являються на публіці.

Виключення — Геннадій Мацегора, мер Куп’янська, який одним з перших пішов на співпрацю з росіянами. Втім, це не завадило їм запроторити його до буцегарні напередодні звільнення Харківщини — начебто не поділили награбоване. Під час Харківської офензиви Мацегора втік із тюрми і сплив на поверхню аж у місті Старий Оскол на півночі Бєлгородської області — подалі від кордону. Він там працює директором спорткомплексу «Георгиевский», на відкриття якого приїздив сам губернатор В’ячеслав Гладков. Втім, на публічному заході Мацегора не виступав  і намагався не потрапляти в кадр.

Як не дивно, мери-зрадники, зокрема, Геннадій Мацегора, Іван Столбовой та Анатолій Степанець досі не оголошені у розшук.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова