За оренду квартири у Харкові доведеться віддати третину зарплати

Нерухомість у місті — одна з найдешевших в Україні.

За оренду однокімнатної квартири у Львові доведеться викласти майже всю середню зарплату, а у Харкові на це вистачить третини щомісячного доходу.

Спеціалісти з працевлаштування та нерухомості порівняли співвідношення середньої зарплати до середньої вартості однокімнатної квартири в обласних центрах України. Виявилося, що найдорожче жити у Львові та в Києві, найдешевше — у Херсоні та Харкові. 

Графіка Work.ua

Маркетплейс нерухомості DIM.RIA та сайт пошуку роботи Work.ua встановили, що при середній харківській зарплаті у 17000 гривень на оренду однокімнатної квартири людина витрачатиме 34% щомісячної платні. Середня вартість місячної оренди однокімнатної квартири в Харкові — 5 783 грн.

Цей відсоток буде меншим у менеджерів з продажу та водіїв, які заробляють в середньому понад 20 тисяч гривень на місяць, але більшим у касирів, чиї зарплати не дотягують до середніх по місту. 

Графіка Work.ua

Приблизно таку ж частку доходу витрачають на оренду нерухомості жителі Миколаєва, де нижчі середні зарплати, зате дешевші однокімнатні квартири.

«Для розрахунку вибрали лише оголошення про оренду, де ціна вказана у гривнях, і без урахування сегмента преміумжитла (вартість понад 30 000 грн) у жовтні 2023 року», — розповіли про методологію автори дослідження.

Чим далі від лінії бойових дій — тим більшу частку зарплати доведеться витрачати на оренду житла. У Києві це — 78%, у Львові — аж 80%. Виняток становлять Чернівці, у цьому місті винайняти однокімнатне помешкання можна за 39% середньої зарплати. 

Як писав KharkovNEWS.info, жителі Харкова найбільше в Україні пишаються своїм містом.

Джерело

Новости Харькова