Уперше поліцейського з Харківщини засудили на довічне за державну зраду

Колишній опер не визнав свою провину.

Поліцейський пересувався службовою автівкою, збирав дані про захисників і критичну інфраструктуру та передавав їх братові у Росію.

Суд визнав винним у державній зраді колишнього поліцейського із Харківської області та призначив йому покарання у вигляді довічного позбавлення волі і конфіскації майна.

«Це перший вирок у Харківській області, в якому правоохоронця засуджено до довічного ув’язнення», — зазначили у Харківській обласній прокуратурі.

За даними слідства, оперуповноважений Головного управління Нацполіції Харківщини став агентом ФСБ. За завданням росіян він здавав місця розташування військової та критичної інфраструктури. Після його наведення окупанти неодноразово здійснювали обстріли цих об’єктів. Агента затримали у травні 2022 року на блокпосту неподалік Харкова із зброєю. Тоді у його машині знайшли три бойові гранати та мобільний телефон, яким він спілкувався із представниками ФСБ.

«Як встановило слідство, засудженим є колишній оперуповноважений місцевого підрозділу поліції, який на початку повномасштабного вторгнення росії перебував на посаді. Тоді його дистанційно завербував кадровий співробітник фсб по Бєлгородській області. Для залучення посадовця до співпраці окупанти використали його брата з рф – ексспівробітника російського спецпідрозділу «омон», — розповів речник управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула.

Перед агентом ФСБ стояла задача — виявляти місця тимчасового знаходження українських військових, співробітників Служби безпеки, поліції та Нацгвардії, місця розташування підприємств із ремонту військової техніки. Координати, які надавав поліцейський, дозволяли окупантам здійснювати прицільні удари із далекобійної артилерії та бойової авіації. Після ударів чоловік приходив на місця обстрілів і фіксував це для звіту представникам ФСБ. У квітні 2023 року його також попросили сфотографувати будівлю СБУ.

Поліцейський пересувався службовим автомобілем зі спецталоном, аби уникати перевірки та блокпостах і приховано роботи фото об’єктів. Усю інформацію передавав брату у Росію, який має прямий зв’язок із ФСБ.

Чоловіка визнали винним за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і ч. 1 ст. 263 (зберігання бойових припасів без передбаченого законом дозволу) Кримінального кодексу України. Поліцейський уже звільнений із Нацполіції України. Він свою провину не визнав, сказав, що «нічого не робив».

Як писав KharkovNEWS.info, коригувальник ракетних ударів по Харкову проведе 10 років у тюрмі. Жителя Донеччини завербували та відправили розвідувати інформацію до Харкова.

Джерело

Новости Харькова