У ракеті з КНДР, якою росіяни били по Харкову, більшість деталей виготовлені у Європі та США

У північнокорейській балістичній ракеті, якою Росія атакувала Харків 2 січня, виявили чимало деталей з іноземних країн.

У ракеті KN-23 виявили понад 290 компонентів виробництва різних країн.

У північнокорейській балістичній ракеті, якою Росія атакувала центр Харкова 2 січня, виявили чимало деталей з іноземних країн, зокрема США та Європи. Про це йдеться у звіті британської організації Conflict Armament Research (CAR).

«Британська дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR) безпосередньо дослідила 290 компонентів залишків північнокорейської балістичної ракети, вилучених у січні в Харкові, і виявила, що 75% компонентів були розроблені та продані компаніями, зареєстрованими в Сполучених Штатах. Інші 16% компонентів, знайдених у ракеті, були пов’язані з компаніями, зареєстрованими в Європі, і 9% – з компаніями, зареєстрованими в Азії. Ці компоненти в основному включали навігаційну систему ракети, і їх можна було відстежити за 26 компаніями зі штаб-квартирами в США, Китаї, Німеччині, Японії, Нідерландах, Сінгапурі, Швейцарії та Тайвані», — повідомляє CNN з посиланям на звіт.

Фото: Conflict Armament Research

Дослідження також показує, що Північна Корея змогла виготовити ракету та швидко доставити її до Росії. За даними CAR, компоненти були виготовлені між 2021 і 2023 роками — це означає, що ракета «не могла бути зібрана раніше березня 2023 року».

Як писав KharkovNEWS.info, ракети, якими російські окупанти обстріляли центр Харкова 2 січня 2023 року, розроблені у Північній Кореї. Такого висновку дійшли за результатами попередньої експертизи. Проте остаточно походження ракет установлять після завершення комплексної комісійної експертизи. Про це повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін. Тоді через обстріл загинула 91-річна жінка, постраждали 62 людини. 4 січня у лікарні померла 84-річна постраждала, 8 січня зупинилося серце співробітника «швидкої» Сергія Седлярука. Через обстріл у місті були пошкоджені багатоквартирні житлові будинки, господарчі будівлі, магазини, кафе, аптеки, автомобілі.

 

Джерело

Новости Харькова