У Первомайському стартувало голосування за нову назву міста

Голосування триватиме десять днів.

Жителі Первомайського можуть обрати один із десяти варіантів назви.

У четвер 13 липня у місті Первомайський стартувало голосування за нову назву міста. Проголосувати можна онлайн або у Центрі надання адміністративних послуг. Однак участь у голосуванні мають право узяти тільки мешканці, які мають реєстрацію у Первомайській громаді. Про це повідомив мер Первомайського Микола Бакшеєв.

До кожної із десяти назв міста є опис. Варіанти назви для Первомайського винесені на голосування:

1. Холодноя́р (назва уособлює незламність українського духу)

2. Доброда́р (назва міста, що «дарує добро» повинна уособлювати в собі добре життя мешканців міста та громади)

3. Я́нголів (створює позитивний та привабливий образ міста, яке дає прихисток та захист, надихає спільноту, є уособленням добра, світла та надії, що притаманні образу янгола-охоронця)

4. Злато́піль (вшановує таку родючість землі на Первомайщині та працьовитість мешканців)

5. Новоми́рів (символізує відродження й мир)

6. Хлібода́р (вшановує народні символи України)

7. Звитя́жин (символізує перемогу в бою, у війні, народ, який має звитягу до праці та перемоги)

8. Сива́ш (на честь колишньої назви поселення Харківської губернії)

9. Бере́цьк (на честь ріки Берека, що протікає неподалік громади)

10. Коза́цьк (на честь свободи та захисників українського народу).

Голосування триватиме протягом десяти днів — із 13 по 23 липня включно. Жителі Первомайської громади можуть долучитися до голосування за посиланням тут. Для того, щоб віддати свій голос, потрібно зареєструватися за допомогою електронного підпису, й потім обрати один із десяти варіантів. Також можна прийти у ЦНАП і обрати одну з назв у бюлетені. Із собою потрібно узяти паспорт.

Як писав KharkovNEWS.info, у Первомайському проводили голосування за нову назву міста наприкінці січня 2023 року. Топонімічна комісія відібрала 15 варіантів назв міста, за які могли голосувати мешканці. Голосування розпочалося 10 березня. У ньому могли взяти участь тільки мешканці міста. Учасникам голосування пропонували обрати з таких назв: Добродар, Холодноярськ, Златопіль, Хлібодар, Квіточ, Світоч, Озерянськ, Сиваш, Янголів та Миропіль.

Перший тур голосування завершився 9 квітня. У трійку лідерів вийшли назви — Хлібодар, Добродар і Холодноярськ. У другий тур потрапили перші дві. Другий тур голосування розпочався 12 квітня, учасники обирали між «Хлібодаром» і «Добродаром». Наприкінці квітня оприлюднили результати. Найбільше голосів набрав «Добродар». Однак на сесії депутати провалили голосування.

За два місяці, 29 червня, Микола Бакшеєв знову виніс на голосування питання щодо надання Первомайському назву «Добродар». Однак і цього разу голосів не вистачило.

Джерело

Новости Харькова