У пари шимпанзе з харківського екопарку народилося дитинча

Рома та Джета стали батьками.

Тепер в екопарку буде одинадцять шимпанзе.

У понеділок 5 червня у родини шимпанзе з екопарку Роми та Джети народилося дитинча. Хлопчику поки не дали ім’я. Родина, як і інші шимпанзе та орангутанги, тимчасово мешкає у Харківському зоопарку. Наразі в зоопарку перебувають 11 шимпанзе, у тому числі новонароджений, та чотири орангутанги. Про це повідомили KharkovNEWS.info у пресслужбі Фельдман Екопарку.

«Всі шимпанзе та орангутанги знаходяться у Харківському зоопарку. У нас загинуло троє мавп — один шимпанзе і два орангутанги маленьких», — розповіли в екопарку.

Коли саме шимпанзе та орангутанги зможуть повернутися додому, в екопарк, поки невідомо. Територію екопарку продовжують розміновувати. Ділянка, де розташовувалися вольєри шимпанзе, уже чиста. Останні кілька днів будівельники проводять ретельну інспекцію будівлі, щоб визначитися з обсягами робіт. Після цього вони зможуть розпочати ремонт. Будівля та внутрішні вольєри (розташовані на відкритому повітрі) для шимпанзе постраждали, однак незначно. Зокрема, у будівлі, було влучання у дах, його потрібно відновити.

«Будівельники повинні сказати, скільки часу їм потрібно для того, щоб відновити. І тоді ми будемо знати строки. Тільки ми відновимо, думаю, що ми будемо їх поступово переводити знову в екопарк», — пояснили у пресслужбі.

Нагадаємо, 1 червня в екопарку відкрили для відвідувачів першу локацію — «Долину альпак». Місцевість, де вона розташована, обстежили на наявність вибухонебезпечних предметів. На території Долини обладнали бомбосховище, готується ще одне.

Як писав KharkovNEWS.info, під час російських обстрілів загинуло багато тварин в екопарку, частина з них померли від розриву серця. Збитки довкіллю через загибель тварин у харківському екопарку під час війни склали щонайменше 1,2 мільйона гривень.

Росіяни обстрілювали екопарк з першого дня війни. У березні минулого року через обстріли там загинули кенгуру, шимпанзе, орангутанги, верблюд, пума, лані, альпаки, дев’ятеро оленів, ще 20 оленів утекли до лісу. В останній день березня 2022 року смертельні поранення отримала пара бізонів, їхнє дитинча вижило. Багато тварин утекли, коли російські снаряди зруйнували вольєри.

Джерело

Новости Харькова