У яких школах Харкова та області будуватимуть укриття у першу чергу

Влада має скласти перелік шкіл, де захисні споруди будуватимуть "з нуля".

Місцева влада має визначити навчальні заклади, у яких укриття будуть збудовані з нуля. Підвальні приміщення, наявні у школах і дитячих садках, не відповідають безпековим нормам. 

У школах, дитячих садках, вищих навчальних закладах і коледжах у разі прийняття рішення щодо повернення до офлайн-навчання мають обладнати укриття. Серед наявних у Харківській області придатними визнані усього 82 укриття, причому більшість з них розташовані поза межами Харкова. За словами т.в.о. начальника ГУ ДСНС Харківської області Сергія Чабаня, у Шевченківському та Салтівському районах Харкова таких споруд по дві, у Київському, Слобідському, Холодногірському районах — по одній. Усі інші укриття у школах та дитячих садках не відповідають державним будівельним нормам. На практиці це означає, що перекриття у будівлях шкіл не витримають «прильоту» російської ракети С-300. Дітям загрожуватиме небезпека, навіть якщо вони перебуватимуть у підвалах.

Тому уже зараз влада має розробити перелік пріоритетних шкіл, у яких найближчим часом почнуть проектні роботи, а потім — будівництво окремих укриттів, а не ремонт існуючих підвалів. За словами очільника ХОВА Олега Синєгубова, на даний момент вартість будівництва сучасного укриття «з нуля» складає від 20 до 70 мільйонів гривень.

«Варіантів у нас немає. Завдання влади — облаштувати укриття. Треба визначатися, ще є час», — сказав Синєгубов.

Будівництво укриттів у школах займе не рік і не два, попереджають чиновники.

У ДСНС після рішення Ради оборони про зняття заборони на навчання офлайн чекають дзвінків від керівників шкіл, аби перевірити укриття. Адже планові перевірки під час дії воєнного стану заборонені. 

«Якщо ваш заклад вирішив працювати, бере на себе відповідальність за те, що там будуть діти перебувати, то перш за все ДСНС і поліція перевірять, чи є у закладі відповідне укриття і як ви будете реагувати на ту чи іншу небезпеку», – сказав начальник ГУ Нацполіції Харківщини Володимир Тимошко.

За словами т.в.о. начальника ГУ ДСНС у Харківській області Сергія Чабаня, у захисній споруді згідно з ДБН має бути у належному стані система вентиляції, вибухонебезпечність, відповідність дверей, пожежна сигналізація, водопостачання, каналізація, шляхи евакуації.

«Ми маємо спільно опрацювати питання безпекового сектору для дітей, провести навчання по реагуванню на сигнал повітряної тривоги, разом визначити ті об’єкти, де можливо проводити офлайн-навчання», – зазначив Сергій Чабань.

Як писав KharkovNEWS.info, на даний час очільник ХОВА «не знає школу у Харкові, де є захисна споруда, що відповідає нормам». В області хороші укриття є у кількох школах: ліцей «Обдарованість» (знаходиться на території Харкова) та Пісочинська школа.

Джерело

Новости Харькова