У ХОВА з’ясовують, чому під час удару «Іскандером» не лунала тривога

Жителів не попередили про ракетну небезпеку.

Майже 40 людей постраждали через вибух, кількість поранених може збільшитися.

Перед вибухом у місті Первомайський не лунала повітряна тривога. Чому так сталося, поки невідомо. Причину неспрацювання систем оповіщення з’ясовують спеціалісти. Про це повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов в ефірі національного телемарафону.

«Про це наразі важко сказати. Зараз аналізуємо всі дані, відповідно дані сил протиповітряної оборони, так само Національної поліції, ДСНС, і вже після ретельного аналізу буде надана вся повна інформація. Тут у нас особливість Харківської області в тому, що ворог знаходиться досить близько. Якщо ракета С-300, а тим більше балістичні ракети, то швидкість, на жаль, досить серйозна», — сказав Синєгубов.

За інформацією голови ХОВА, удар був здійснений ракетою «Іскандер» по житловому району, жодних промислових або військових об’єктів там немає. Станом на 17:30 відомо про 38 постраждалих, зокрема 12 дітей. Найменшому постраждалому, 3-місячній дитині, надали допомогу на місці. Стан 10-місячного хлопчика, який знаходився у реанімації, вдалося стабілізувати. У інших дітей — легкі осколкові поранення, забиття та подряпини.

Через вибух у місті пошкоджені дев’ять багатоповерхових будинків, у квартирах вибиті вікна. Помешкання пошкоджені майже у 2000 людей. Волонтери вже підвозять матеріали для ремонту, додаткову допомогу обіцяє ХОВА. Співробітники Держслужби України з надзвичайних ситуацій обстежать будинки на наявність можливого порушення конструктивних елементів. Після цього будуть ухвалювати рішення про повернення людей до своїх квартир. Поки жителям постраждалих будинків пропонують тимчасове помешкання у Первомайському або евакуюватися у Харків. Постраждалим надають харчування, біля кожного під’їзду чергують поліцейські.

Як писав KharkovNEWS.info, близько 13:30 4 липня у Первомайському пролунав вибух. У Харківській обласній військовій адміністрації повідомили, що окупанти здійснили обстріл фугасним снарядом. Однак за попередньою інформацією Харківської обласної прокуратури, по місту вдарили ракетою «Іскандер». Ракета упала біля багатоповерхівки. 

Незадовго до того, як стався вибух, у Первомайському почалося прощання з героєм Олегом Фадєєнком. Ракета вдарила за кілометр від місця прощання.

Джерело

Новости Харькова