У Харкові затримали російського агента, який здавав заводи та промисловість

Співробітник фармацевтичноїї компанії працював на росіян із березня 2023 року.

СБУ затримала коригувальника російських ударів по Харкову.

Протягом семи місяців житель Харкова працював на Росію, коригував повітряні атаки на військову та промислову інфраструктуру Харківщини. Його затримали «на гарячому» під час дорозвідування місць ворожих «прильотів». Він приїжджав на зазначені об’єкти за вказівкою окупантів, приховано фіксував наслідки російських повітряних атак, а найбільше цікавився інформацією про можливі вогневі ураження місцевих заводів оборонно-промислового комплексу України, а також військових університетів. Окрім того, поплічник росіян слідкував за переміщенням техніки і підрозділів ЗСУ.

«Усі отримані відомості російський агент пересилав своєму куратору з фсб через месенджер. Повідомлення надсилав із фото та координатами інфраструктурних об’єктів Харківщини. Для маскування «сеансів» зв’язку з агресором фігурант використовував сім-карти російських мобільних операторів, на які реєстрував анонімні аккаунти. За виконанні завдання він отримував від окупантів «грошову винагороду», яка надходила на його криптогаманець. Встановлено, що розвіддані потрібні були загарбникам для підготовки нових і коригування повторних ракетних та дронових ударів по прикордонному регіону нашої держави», — повідомив речник УСБУ Харківської області Владислав Абдула.

Ворогу допомагав працівник місцевої фармацевтичної компанії, якого російська спецслужба завербувала у березні цього року. До цього він неодноразово публікував антиукраїнські дописи у прокремлівських Телеграм-каналах.

Під час обшуку у затриманого знайшли багато мобільних телефонів, які він використовував для комунікації з представником Росії. На численних скринах переписки з куратором йдеться про ушкодження, завдані росіянами під час атак на місто.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), зрадника взяли під варту. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Джерело

Новости Харькова