У Харкові з`являться помічники ветеранів

Відповідне рішення ухвалив Кабмін.

«Інститут помічника ветерана» допомогатиме у працевлаштуванні, навчанні на соцзахисті людей, які повернулися з війни.

10 жовтня на засіданні Кабінету міністрів України ухвалили рішення про розширення проєкту «Інститут помічника ветерана» ще на шість регіонів. Це — Закарпатська, Полтавська, Сумська, Харківська, Київська області та місто Київ. Також на засіданні виділили 44,2 мільйона гривень на реалізацію проєкту.

«550 помічників ветерана працюватимуть у громадах і матимуть безпосередній контакт із захисниками й захисницями. В перспективі плануємо збільшити кількість помічників до 15 тисяч. Це дозволить охопити усіх, хто потребує консультацій та підтримки», — розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Раніше проєкт запустили у Вінницькій, Дніпропетровській, Львівській і Миколаївській областях. У наступному році для підтримки українських військових за ветеранськими програмами хочуть спрямувати 14,3 мільярда гривень.

Нагадаємо, «Інститут помічника ветерана» запустили як пілотний 1 липня 2023 року. Згідно з проєктом, головне завдання помічника — надання всебічної допомоги українським захисникам і захисницям під час переходу від військової служби до цивільного життя, коли вони будуть повертатися з фронту та служби додому.

«Локальними лідерами ветеранських спільнот, їхніми своєрідними амбасадорами, наставниками і координаторами повернення з реалій війни до мирного буття можуть стати помічники ветеранів у громадах. Їхнім завданням буде передусім індивідуальний професійний супровід у межах процесу переходу від військової служби до цивільного життя. Йдеться про консультування, організаційну роботу, представлення інтересів тощо», — сказано на урядовому порталі.

Помічник ветерана повинен буде, зокрема визначати потреби цільових категорій громадян, допомагати в отриманні довідок, із пошуком програм підвищення кваліфікації, працевлаштуванням, інформувати про державні, регіональні, місцеві програми підтримки ветеранів, членів родин ветеранів, допомагати із пошуком житла та переїздом.

Як писав KharkovNEWS.info, 15 вересня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що податки на доходи фізосіб із військових хочуть узяти від громад та спрямувати на виробництво українських озброєнь (дрони, боєприпаси, техніка). Однак громадам обіцяють дотацію.

Джерело

Новости Харькова