У громаді на Харківщині тепер є вулиці Мазепи, Бандери і Шухевича

На Дергачівщині перейменували понад 200 топонимів.

У населених пунктах Дергачівщини перейменовано 206 вулиць, провулків, в’їздів, тупиків та площ.

Так, відтепер у Козачій Лопані будуть вулиці Івана Мазепи, Степана Бандери і Романа Шухевича, у Руській лозовій — Дмитра Коцюбайла і Данила Дідика. 

165 топонімів з 206 перейменовано відповідно до закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», ще 26 назв приведено до стандартів державної мови згідно з законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», 15 топонімів перейменовано за думкою місцевих мешканців та топонімічної комісії.

Як повідомили у Дергачівській міській раді, у нових назвах враховано пропозиції громадськості, що надійшли під час громадських обговорень, проведених у червні-липні минулого року, а також пропозиції членів топонімічної комісії та експертні рекомендації Українського інституту національної пам’яті.

У міськраді підкреслили, що перейменування топонімів не несе додаткових витрат з місцевого бюджету.

«У зв’язку з цим вам також не треба змінювати паспортні дані та документи права власності на майно. Для власників ID-карт зміни відбуваються автоматично в електронному реєстрі. Власники паспортів старого зразка можу змінити їх за власним бажанням», — наголосили у міськраді.

ПопереднійНаступний

Як писав KharkovNEWS.info, на Харківщині з’явилися вулиці Незламності та Єдності. У Новопокровській громаді Чугуївського району топоніми з російськими назвами декомунізували.

Джерело

Новости Харькова