У Харкові відкрився центр неонатального скринінгу

Послугу зі скринінгу надають безкоштовно.

За допомогою неонатального скринінгу можна вчасно виявили у новонароджених ознаки рідкісного захворювання та вчасно почати лікування.

У понеділок 24 квітня розпочали роботу ще два центри неонатального скринінгу — у Харкові та Кривому Розі. У таких центрах безкоштовно надають послугу розширеного неонатального скринінгу. Новонароджених перевіряють на 21 рідкісне захворювання. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

«Обстеження дає можливість виявити у новонароджених лабораторні ознаки захворювання, здійснити додаткові підтверджуючі або спростовуючі тести. Завчасне виявлення дає можливість розпочати необхідне лікування ще на доклінічній стадії захворювання, тим самим повністю запобігти прояву симптомів або значно полегшити їх. А отже, дати дитині шанс на повноцінне життя», — пояснив Віктор Ляшко.

За інформацією департаменту охорони здоров’я Харківської обласної військової адміністрації, центри неонатального скринінгу відкрили на базі Міжобласного спеціалізованого медико-генетичного центру — Центру рідкісних (орфанних) захворювань у Харкові та Міжобласного центру медичної генетики і пренатальної діагностики імені П. М. Веропотвеляна у Кривому Розі.

В Україні безкоштовну послугу розширеного неонатального скринінгу запустили 1 жовтня 2022 року. Пілотний проєкт запрацював у 12 регіонах країни на базі лабораторій у Львові та Києві. Скринінг проводять на сучасному обладнанні, медики пройшли для роботи із ним підготовку.

«Дослідження проводяться в сучасних високотехнологічних лабораторіях, які оснащені спеціальним обладнанням, програмним забезпеченням та лабораторними інформаційними системами. У процесі підготовки було забезпечено навчання медичних працівників, проведено закупівлю реагентів та логістичних рішень, нових тест-бланків для забору крові, закладено фінансування на послуги з неонатального скринінгу в рамках програми медичних гарантій», — розповів Віктор Ляшко.

Як писав KharkovNEWS.info, 22 березня у місті Лозова відкрили акушерське відділення, де провели капітальний ремонт. На відкриття приїхав міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. У відділенні встановили сучасне обладнання та нові меблі. Акушерське відділення приймає мешканців Лозівської міської територіальної громади, Лозівського району, прилеглих районів та переселенців.

Джерело

Новости Харькова