У Харкові перепоховали 100 людей із спільної могили. Треба ще понад дев’ятсот

У загальній могилі на 124-му секторі 18-го кладовища після 24 лютого поховали більше 100 людей.

У Харкові мають перепоховати близько 900 людей. Це визнає міський голова Ігор Терехов.

Навесні 2023 року на 18-му кладовищі перепоховали 100 тіл. Це люди, яких у березні 2022 року не ховали в окремих могилах. Їх закопували у спільній могилі, без трун. На той час у місті не було трун, кладовище було під обстрілами. Історія про поховання у мішках стала відомою завдяки матеріалу Іванни Скиби-Якубової «Як сталося, що ми ховаємо людей у мішках».

Після розголосу міська влада визнала, що людей ховали з порушеннями не тільки у перші дні війни, а до осені 2022 року. Загалом на 124-му секторі таким чином було поховано 1220 харків’ян. Це цивільні, тероборонівці, військові, є ще 300 неопізнаних тіл. 

В інтерв’ю виданню «Бабель» Ігор Терехов визнає, що треба перепоховати ще 900 тіл і говорить, що перед перепохованням для деяких тіл необхідно провести аналіз ДНК. Крім того, слідчі мають задокументувати злочини Росії проти України та провести відповідні слідчі дії. Цього начебто не можна поки що робити через документування злочинів Росії.

«Потрібно перепоховати ще близько 900 людей і провести тести ДНК. Якби нам дозволили, ми б уже все зробили, але є процедури документування злочинів рф. Є буква закону, якої потрібно дотримуватися. До речі, коли я був у США, наші партнери наполягали, щоб документування відбувалося в межах міжнародного права, тому що це теж буде свідоцтвом злочинів рф», — сказав Терехов.

Нагадаємо, Ігор Терехов пообіцяв, що в цивілізований спосіб перепоховають усіх, хто похований на 120 і 124 секторі без винятку.

Поліція відкрила кримінальні провадження за ст. 367 (службова недбалість) і ст. 297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України. Директора КП «Ритуал» Євгенія Журавльова звільнили.

Як писав KharkovNEWS.info, у грудні 2022 року у Харкові пройшло перше перепоховання на 18-му кладовищі. Тоді перепоховали добровольця, захисника ХОВА Романа Сімонка, який загинув під час ракетного удару по будівлі Харківської обласної військової адміністрації 1 березня 2022 року. Пізніше був перепохований ще один військовий. 

У квітні 2023 року стало відомо, що департамент житлово-комунального господарства Харківської міськради уклав угоду з комунальним підприємством «Ритуал» щодо надання послуг з перепоховання останків померлих. Сума договору склала 1 561 923 гривні.

Джерело

Новости Харькова