У харківському виші просять скасувати результати НМТ для вступу

У минулі роки для вступу на кілька спеціальностей результати мультипредметного тесту були не потрібні.

Мистецькі виші намагаються скасувати рішення про зарахування студентів на основі НМТ.

Натомість ректори просять залишити, як і раніше, результати творчих конкурсів. Вступ до мистецьких закладів вищої освіти під час вступної кампанії 2022-2023 років відбувався на основі творчого конкурсу,.

Відповідного листа вони направили до МОН наприкінці лютого 2024 року. Серед підписантів ректор Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка Ігор Пилатюк, в. о. ректора Одеської національної музичної академії імені Нежданової Олександр Олійник, ректор Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого Інна Кочарян, ректор Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського Наталія Говорухіна, в.о. ректора Національної академії керівних кадрів культури та мистецтв Валерій Марченко та інші.

«Враховуючи суспільне занепокоєння, просимо відмінити рішення щодо застосування результатів НМТ та ЗНО при вступі до мистецьких закладів вищої освіти, для яких передбачено складання вступних випробувань за творчими конкурсами», – йдеться у листі.

У листі також йдеться, що у провідних закладах вищої мистецької освіти Європи єдиною формою вступу є лише творчий конкурс. Але відповіді від МОНу автори листа не отримали. Минулого тижня Рада ректорів мистецьких закладів освіти та її голова Максим Тимошенко направили до МОН нове звернення через «загрозу майбутнього вступу абітурієнтів».

Учора у МОН повідомили, що не будуть скасовувати НМТ для вступу на творчі спеціальності. Про це сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Водночас результати НМТ відіграватимуть меншу роль у формуванні вступного бала, ніж творчий конкурс.

«Але йдеться про вступ до закладу вищої освіти, тому базові знання з обов’язкових предметів (української мови, історії України, математики і одного предмета на вибір) мають бути у кожного вступника», – поінформував Лісовий.

Як писав KharkovNEWS.info, Українська інженерно-педагогічна академія цього року припинить існування як окремий університет. У виші ще не отримали наказ про об’єднання з ХНУ ім. Каразіна, але вже готуються до процесу інтеграції, який, за прогнозами ректора, займе кілька років. Цей виш — не останній, який планує ліквідувати МОН. 

Джерело

Новости Харькова