У Харківській області блокують річки, в які потрапили нафтопродукти

Блокування планують провести сьогодні.

Для того, щоб зупинити поширення річками нафтопродуктів, які витекли з нафтобази через російський удар по Немишлянському району, будуть блокувати водний потік і застосовувати хімічні засоби по всій забрудненій поверхні.

Наразі нафта йде річкою Уди у бік Сіверського Донця, у Сіверський Донець вона не потрапила, до питної води також. До регіону мають надійти спеціальні засоби, за допомогою яких зазвичай борються із витоками нафти з танкерів. Нафтові плями усуватимуть сорбентами. Блокування планують провести сьогодні, 14 лютого.  Потік будуть блокувати у річці Уди, між Харківським і Чугуївським районами, ближче до Зміївської громади і не доходячи до Сіверського Донця. Про це пише «Об’єктив» із посиланням на заступника голови Харківської обласної військової адміністрації Євгена Іванова.

«Таке місце визначене. Визначено, чим ми це будемо робити. Наразі триває доставка в нашу область необхідних компонентів. Це засоби портової інфраструктури, які використовують при витоках нафти або нафтопродуктів з танкерів. Це морська тематика, і ми будемо ці засоби сюди залучати для блокування фактично річки. І одночасно відразу починаємо працювати, до моменту блокування, по нафтових плямах сорбентами й іншими засобами хімічними, які будуть відновлювати водну структуру. Цей алгоритм десятиріччями відпрацьований, нічого кращого не існує», — сказав Іванов.

За його словами, із цими засобами вдасться повністю відновити річки. Скільки часу знадобиться на роботи, поки невідомо, оскільки наразі не встановлена кількість палива (із 3000 тонн), яка опинилася у річках. Як стверджує Євген Іванов, блокування водного потоку провели ще у першу добу після витоку палива, проте іншими засобами. Завдяки цьому вдалося затримати потік на деякий час, однак цього виявилося недостатньо, й нафта поширилася річкою.

Як писав KharkovNEWS.info, Росія вдарила «шахедами» по Немишлянському району Харкова пізно увечері 9 лютого. Було влучання у нафтобазу, стався витік палива та пожежа у приватному секторі. Загинули семеро людей, троє отримали поранення. 

Через витік палива забруднені кілька річок. Неподалік Харкова екологи виявили велику нафтову пляму. У Харкові доручили перевірити нафтобази та склади паливно-мастильних матеріалів. У «Харківводоканалі» повідомили, що витік палива не вплине на якість води у Харкові.

Джерело

Новости Харькова