У громаді Харківської області масово стерилізуватимуть тварин

Близнюківська громада запровадила відповідну програму.

Безпритульних тварин будуть стерилізувати, вакцинувати, давати їм їжу та притулок. Стерилізація розрахована і на домашніх тварин за бажанням їхніх власників. 

У Близнюківській громаді (Лозівський район) ухвалили програму з контролю за утриманням домашніх тварин і регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Програма вже запрацювала, вона розрахована на чотири роки — до 2027 року.

«Головні цілі цього документа — запобігання неконтрольованому розмноженню безпритульних тварин шляхом оперативного втручання (кастрації та стерилізації) та введення жорсткого контролю за дотримання правил утримання домашніх тварин», — пояснили у Близнюківській селищній раді.

Ухвалена програма включає в себе проведення масової стерилізації безпритульних тварин і встановлення відповідної кліпси, а також домашніх тварин (це проводитиметься за бажанням власників). Також тварин будуть щепити від сказу й обробляти проти паразитів, надавати безпритульним тваринам їжу, воду та укриття, влаштовувати у притулки. Хазяїв домашніх тварин зобов’яжуть реєструвати улюбленців.

Програму будуть упроваджувати у три етапи. Перший етап уже розпочався й триватиме протягом усього 2023 року. За цей час у громаді проведуть пільгову стерилізацію й щеплення для безпритульних тварин, а також для домашніх тварин у разі, якщо цього забажають їхні власники. Безпритульних забезпечуватимуть їжею, водою та укриттям. Крім того, розроблять і введуть у дію правила поводження з домашніми тваринами.

Такі ж заходи проведуть і на другому етапі виконання програми, однак він уже запланований на 2024 і 2025 роки. Третій етап програми розпочнеться у 2026 році і триватиме до 2027 року. У громаді обладнають майданчики для вигулу домашніх тварин і дресирування собак.

«Навіщо селищна рада прийняла цю програму? Бо кожне життя важливе. І кожна тварина заслуговує на любов, турботу і свою людину», — зазначили у Близнюківській селищній раді.

Крім того, Близнюківська селищна рада розповіла про собаку Жука, якій мешкає зараз біля місцевого магазину «Добробут». Там кажуть, що у Жука була важка доля й він потребує люблячої родини. Охочі взяти у родину Жука можуть звертатися за номером телефону: 050 700 99 99.

Жук. Фото: Близнюківська селищна рада

Як писав KharkovNEWS.info, у Харкові можна оформити опіку над безпритульними тваринами. Щоб узяти під опіку безпритульну собаку або кішку, потрібно звернутися до комунального підприємства «Центр поводження з тваринами» та підписати відповідний договір. Це врятує життя тварині.

Джерело

Новости Харькова