В’їзд Трінклера пропонують перейменувати на Глісаду Джуса

Андрій Пільщиков був амбасадором надання Україні винищувачів  F-16.

В’їзд Трінклера пропонують назвати Глісаду Джуса.

Харківського міського голову Ігоря Терехова просять перейменувати в’їзд Трінклера у Харкові на честь загиблого льотчика Андрія Пільщикова (позивний «Джус»). Нагадаємо, «Джус» загинув 25 серпня 2023 року під час авіатрощі на Житомирщині. Відповідна петиція від імені Софії Васецької опублікована на сайті Харківської міської ради.

Зазначимо, глісада — це траєкторія польоту літального апарата, за якою він знижується перед посадкою. 

Авторка петиції розказала життєвий шлях Андрія Пільщикова. Він народився 3 лютого 1993 року у Харкові, закінчив гімназію №116. У 2010 році вступив до Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського «Харківський авіаційний інститут», за рік — до Харківського національного університету Повітряних сил. Після вишу Андрій служив льотчиком-винищувачем у 40-й бригаді тактичної авіації. У небі провів понад 400 годин.

У 2018 році пройшов міжнародні навчання «Чисте небо», за рік навчався у Каліфорнії. Тоді американські побратими дали йому позивний — «Джус», оскільки він не вживав алкоголь, лише сік (Juice).

Під час повномасштабного вторгнення Анжрій повернувся в армію. Він став частиною підрозділу, який називали «Привидами Києва». У 2022 році став кавалером ордена «За мужність» III ступеня. Джус був амбасадором надання Україні винищувачів  F-16.

«Фактично саме він, харків’янин, домігся зрушення процесу докорінної модернізації української військової авіації, вперше за роки Незалежності. Він, як ніхто інший, був готовий до навчань на літаках F-16 і сприяв швидкому навчанню побратимів. Те, що робив Андрій Пільщиков у Небі та на Землі, — важко переоцінити! Він відчайдушно боровся за впровадження нових стандартів діяльності військової авіації. Він проводив величезну медійну та волонтерську роботу. Він став Голосом Української Авіації та всієї Української Нації!», — зазначила авторка петиції Софія Васецька.

Загинув Андрій Пільщиков 25 серпня 2023 року. У той день зіткнулися два навчально-бойових літаки. Це сталося неподалік села Сінгури у Житомирській області. Окрім Пільщикова, загинули ще два пілоти — В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін. Усі троє служили у 40-й бригаді.

Державне бюро розслідувань вивчає три версії зіткнення літаків — технічна несправність літаків, помилка пілотів, порушення при організації здійснення польотів.

Авторка петиції Васецька вважає, що пам’ять Андрія Пільщикова потрібно вшанувати перейменування в’їзду Трінклера на його честь.

«Перейменування в’їзду Трінклера на Глісаду Джуса, яка проходить між корпусами ХНУПСу, у якому навчався Андрій Пільщиков, — це безмежна повага до Героя, вдячність, шана, гордість та пам’ять про нього. Ми хочемо закарбувати назавжди Окриленість Джуса, Вогонь якої не згасне ніколи, а його самовіддане служіння Україні та унікальні здобутки як Офіцера і Громадянина будуть ще більше надихати молодих льотчиків України та всього світу!», — пояснила Васецька.

Нагадаємо, електронну петицію харківський міський голова розгляне, якщо вона набере 5000 підписів громадян протягом трьох місяців з дня опублікування. Збір підписів щодо перейменування в’їзду Трінклера на Глісаду Джуса розпочався 25 лютого. Підтримати петицію можна за посиланням тут.

Джерело

Новости Харькова