Витримати С-300. Харків, Пісочин та Люботин наввипередки будують перші школи під землею

Роботи у трьох школах узимку не зупинили.

Такого досвіду не має жоден регіон України. На Харківщині будують три підземні школи: одна у Харкові, і ще дві неподалік — у Коротичі та Люботині. Для такого великого регіону це вже щось і в той же час майже нічого, адже три освітніх заклади навіть у дві зміни зможуть навчати не більше 2700 дітей. Подібних підземних шкіл, аби офлайн-освіта не була привілеєм, потрібно мати не по одній у кожному районі міста та області. Якщо, звісно, ми хочемо, аби діти не їхали.

Ані Києву, ані Одесі, ані тим паче Львову чи Івано-Франківську не потрібні школи на глибині шість з половиною метрів. У переважній більшості міст України навчальний рік 2022/2023 розпочався очно. Діти вчаться у кабінетах, а спускаються до найпростіших укриттів, коли лунає повітряна тривога, після відбою повертаються знов за парти. Харків не може собі цього дозволити через ракети С-300, які летять на місто з сусіднього Бєлгорода. Аби утримати дітей, які не виїхали, навесні 2023 року чиновники нарешті почали шукати місця, де можна звести школи під землею. Після інвентаризації земель у Харкові знайшли дві ділянки на території існуючих шкіл. В області також вирішили будувати дві «підземки» на території шкіл .Це повністю автономні будівлі, занурені на глибину, із армованих конструкцій та монолітного бетону. Вони усі схожі за технологією будівництва. Забудовники запевняють: нові будівельні норми в Україні набули чинності з листопада, але будівництво цих шкіл розпочинали уже з урахуванням сучасних вимог. Головне — вони мають витримати пряме влучання С-300. Діти тут навчатимуться не під час повітряних тривог, а весь день.

Харківська підземна школа

Перша підземна школа міста знаходиться в Індустріальному районі. Зазвичай журналісти з міркувань безпеки не називають її адресу. Місце для неї обрали улітку, тоді ж міський голова уперше оголосив, що скоро діти матимуть можливість навчатися під землею, адже метро-шкільних класів виявилося недостатньо: на станціях метрополітену з 1 вересня зорганізували класи для понад 1100 дітей і наприкінці листопада повідомили, що можливості вичерпані.

За сталою традицією, відповідальне будівництво доручили найбільшому забудовнику Харкова, компанії «Житлобуд-1». На даний момент на об’єкті завершують зовнішні роботи. Голова правління компанії Олександр Харченко пообіцяв KharkovNEWS.info, що за два тижні розпочнуться внутрішні роботи. Він дуже пишається тим, що «Житлобуд» першим в Україні зводить безпечну школу і часто буває на об’єкті. Каже, коли записували відео для Ігоря Терехова, яке той уперше виклав у мережу наприкінці листопада, стояв поруч. У деяких інтерв’ю Харченко називає цю будівлю бомбосховищем, у якому можна навчатися, хоча Харківський міський голова позиціонує її саме як першу підземну школу.  

Що буде у школі:

  • зможуть навчатися 900 дітей у дві зміни
  • повноцінні класні кімнати на площі 1400 квадратних метрів;
  • місця, де діти зможуть відпочивати;
  • фільтри та очищувачі повітря
  • вбиральні
  • медкабінет.

Вартість: близько 56 мільйонів гривень із міського бюджету.

Термін здачі об’єкта: не називають, аби це першим анонсував Ігор Терехов. Імовірно, початок 2024 року.

Паралельно у Харкові почали будувати другу підземну школу, у Слобідському районі. Її так само зводять на території освітнього закладу, роботи також виконує «Житлобуд-1». Її адресу з безпекових причин не називаємо.

У Коротичі придумали, що буде у школі після війни

Підземну школу у Пісочинській громаді зводять на території ліцею. До війни у ньому навчалися 700 учнів, але з 24 лютого кількість дітей скоротилася до 496-ти. Як і у Харкові, це будівництво «з нуля». Робота йде щодня, на об’єкті за умови гарної погоди працюють зо десяток робочих. 

У Коротичі школу-укриття зводять у центрі. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info.

«За проєктом заплановане нове будівництво протирадіаційного укриття з властивостями сховища класу А1, що здатне витримати влучання ракети С-300. Це фактично школа під землею, де зможуть навчатися діти та укриватися місцеве населення», — повідомили у громаді.

Підземну захисну споруду будують на глибині понад шість метрів. Ця школа удвічі менша за харківську — її площа становить 660 квадратних метрів. У селищній раді сподіваються, що під час повітряних тривог у школі зможуть сховатися не тільки учні та вчителі, а й відвідувачі розташованих поблизу амбулаторії, робітники старостату, дитячого садка. Чиновники навіть придумали, як задіяти підземну школу у мирний час. Тут планують організувати дитячі гуртку, проводити майстер-класи та інші активності для дітей.

Забудовник: ТОВ «Легіонбуд»

Що буде у школі: 

• 6 класів на 492 сидячих міста

• 3 санвузла

• генераторна

• медпункт

• їдальня

• приміщення для зберігання води

• 3 евакуаційних виходи, один із них із підйомником.

Вартість: 99 126 691 гривня з державної субвенції.

Термін здачі: 2024 рік.

Люботинська школа: до навчального року 2024/2025

У Люботині першу підземну школу почали будувати у жовтні, як тільки отримали дозвіл на будівельні роботи. Школу-укриття будують на території мистецького загальноосвітнього закладу. До кінця року будівельники планують завершити улаштування монолітного каркасу, а до серпня 2024 року — здати об’єкт. Узимку роботи не планують призупиняти. За документацією, об’єкт уже готовий на 15%.

Будівництво йде за нормами сучасних норм ДБН. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info.

Цю школу, як і будівництво у Коротичі, голова Харківської ОВА Олег Синєгубов минулого тижня «прорекламував» президенту Володимиру Зеленському, коли він приїздив до харківського метро і подивився, як навчаються діти.

Забудовник: ПП «Будівельна фірма «Промтекс»

Що буде у школі:

• класи на 400 дітей

• медкабінет

• їдальня

• генераторна

• підйомники

• убиральні.

Вартість: 73 мільйони гривень держсубвенції у сукупності з обласним бюджетом

Термін здачі: до 20 серпня 2024 року.

Школа у Люботині готова на 15%. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info. 

Будівництво перших трьох шкіл під землею має дати старт масштабній розбудові аналогічних шкіл по всій Харківщині. Такі укриття, де можна навчатися щоденно, мають з’явитися хоча б у кожній опорній школі району у місті та в області. Це дасть шанс розпочати третій навчальний рік за партами.

«Звичайно, наше завдання — у кожному населеному пункті зробити хоча б одне таке укриття, де є опорний заклад освіти. Однак маємо зробити проєкт. Там, де фінансова спроможність громад не дозволяє цього, там ми робимо звичайно самостійно, коштами обласного бюджету, там, де є обласні навчальні заклади», — сказав Олег Синєгубов.

Поки що обласна влада говорить про капітальний ремонт укриттів або створення «з нуля», але в існуючих будівлях шкіл. 

Джерело

Новости Харькова