Вигнання Суркіса. Чи лишиться соратник Медведчука почесним громадянином Харківської області?

Григорій Суркіс досі є депутатом Верховної Ради.

Депутати Харківської обласної ради на сесії 21 грудня знову спробують позбавити відомого українського олігарха Григорія Суркіса звання почесного громадянина області. Цього вимагає підрозділ «Хартія» та громадські організації, тим часом за нардепа вступився колега з БЮТ.

Остаточне рішення буде залежати від депутатів «Блоку Кернеса» — наважаться вони висловити свою позицію чи, як минулого разу, проігнорують голосування та підіграють Суркісу.

Кожемяко проти Кожем’якіна

Григорій Суркіс став почесним громадянином Харківської області ще у 2008 році, усього на другий рік існування цього звання. Присудили його за футбол. Тоді Україна тільки виборола право разом з Польщею приймати Євро-2012, і спорту в країні приділяли багато уваги. 

«Г. М. Суркіс як Президент Федерації Футболу України багато уваги приділяє розвитку футболу у Харківській області і неодноразово відвідував Харків», — йшлося у проєкті рішення.

Присутність Суркіса у переліку почесних жителів Харківської області помітив навесні цього року бізнесмен Всеволод Кожемяко, засновник та командир добровольчого підрозділу «Хартія», який нещодавно став 13-ю бригадою Нацгвардії. Він звернувся до обласної ради з пропозицією позбавити звання олігарха, що, ймовірно, пов’язаний з Медведчуком та виїхав з України з валізами готівки. Питання винесли на червневу сесію ради, але тоді депутати не проголосували за позбавлення Суркіса звання почесного громадянина. У нардепа знайшлися захисники, колишні члени проросійської ОПЗЖ, до якої входив сам олігарх, а зараз — позафракційні депутати обласної ради. Знов нагадали про футбол.

Всеволод Кожем’яко вимагає позбавити Суркіса звання. Фото зі сторінки В. Кожем’яко у Fecebook

«Завдяки Євро-2012 Харків та область отримали понад мільярд євро інвестицій та субвенцій з державного бюджету на підготовку матчів. Та вказані кошти були спрямовані на інфраструктурні об’єкти, ремонт лікарень, доріг тощо. Завдяки цим заходам бізнес отримав потужний економічний поштовх. Також рівень злочинності впав у рази», — заявив тоді колишній опоплатформівець Сергій Гладкоскок і нагадав про те, що брати Суркіси наче б то багато допомагають цивільним, що постраждали через війну. 

Оскільки голосів не вистачило, Всеволод Кожемяко ще раз звернувся до обласної ради з пропозицією щодо Суркіса. Цього разу лист громадської організації «Хартія» підкріплений підписами відомих керівників громадських організацій та благодійних фондів, що допомагають військовим та цивільним.

«Пан Суркіс Г.М., не роблячи жодних публічних заяв щодо засудження збройної агресії російської федерації проти України, виїхав за кордон із готівкою та військовозобов’язаними родичами, хоча в той час вже було оголошено загальну мобілізацію, і задекларував готівку лише на кордоні в Європі, а не на українському, що є правопорушенням згідно до вітчизняного законодавства. Слід розуміти, що притягнення до відповідальності за подібні дії — це лише питання часу, адже всі корупційні аспекти зараз знаходяться під особливим контролем», — йдеться в листі.

Скриншот звернення. 

У той же час на ім’я голови Харківської облради Тетяни Єгорової-Луценко надійшов ще один лист, цього разу — на захист Суркіса. Написав його народний депутат від БЮТ, якого за іронією долі звуть Андрій Кожем’якін. Він просить у харківських  депутатів лишити Суркіса почесним.

«З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Суркіс Г. М. активно підтримує військовослужбовців, які героїчно боронять незалежність і свободу нашої держави. Окрім того, через заснований благодійний фонд та ФК «Динамо Київ» було доправлено тисячі тонн продуктів харчування, одягу, засобів гігієни та медичних препаратів для цивільного населення», — пише Кожем’якін.  

У цей четвер депутатам облради доведеться визначитись, чиї аргументи більш переконливі.

СБУ, Тимошенко і «Київська сімка»

Всеволод Кожемяко дивується, чому представник партії БЮТ Андрій Кожем’якін раптом заступився за начебто конкурента на політичній арені — депутата з ОПЗЖ.

Насправді генерала СБУ в запасі Кожем’якіна та футбольного функціонера Суркіса пов’язують спільні знайомства. Брати Суркіси — члени так званої «Київської сімки», фінансово-промислової групи, що має ознаки злочинного угрупування. Вона утворилася в столиці ще в 1989 році, зібрав її впливовий радянський функціонер Валентин Згурський. У 90-х ця група заволоділа величезними активами, у тому числі клубом «Динамо-Київ», концерном «Славутич» і великою кількістю офшорів. Ці офшори потім ще позначаться на долі Григорія Суркіса — його звинувачують у заволодінні грошима УЄФА, які він начебто брав на будівництво спортивної бази, а вивів на офшорні рахунки. Цю справу розслідує поліція.

Андрій Кожемякін. Фото: Парламент.ua

До складу «Київської сімки» входив і Богдан Губський, київський політик, що стабільно переходив із однієї партії влади до іншої. Почав як член СДПУ(о), потім перейшов до фракції «Єдина Україна», а після Помаранчевої революції опинився в Блоці Юлії Тимошенко і разом з нею в черговий раз пройшов до парламенту. У цей час його однопартійцем був як раз Андрій Кожем’якін, на той час — друга людина в СБУ і права рука Юлії Тимошенко, її заступник у фракції. Отже, бютівець  Кожем’якін та член ОПЗЖ Суркіс — не чужі люди, особливо зважаючи на те, що обидва починали як члени СДПУ(о), депутатською фракцією цієї партії на початку 2000-х керував як раз Віктор Медведчук.

Чиї голоси важливі?

Під час червневого головування далеко не всі колишні однопартійці Суркіса голосували проти його виключення з лав почесних громадян. Тоді восьмеро позафракційних не голосували, а семеро взагалі були відсутні. Але по-справжньому вплинули на результат голосування не вони.

Найбільша фракція у Харківській обласній раді — «Блок Кернеса», їх усього 39 чоловік. Разом з «ЄС» і «Блоком Світличної «Разом», які в основному голосували за позбавлення Суркіса почесного звання, вони могли б вирішити це питання і без підтримки позафракційних. Але не схотіли. Сімох членів фракції не було на сесії, але 29 були і не голосували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Райнін і Святаш більше не почесні

Цього разу доля Суркіса залежатиме від того, чи візьмуть «кернесовці» участь у розгляді питання. Голова фракції Блоку Кернеса у Харківській обласній раді Віталій Панов повідомив KharkovNEWS.info, що фракція прийматиме рішення щодо голосування по Суркісу 21 грудня.

«Ще не обговорювали це питання на фракції. 21 грудня прийматимемо рішення. Яка моя власна позиція? Така сама, як у фракції», — сказав Панов.

Яка ж позиція у фракції, депутат не пояснив. За його словами, він ще не обговорював це питання з Харківським міським головою Ігорем Тереховим.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова