В Ізюмі почали розбирати завали будинку, під якими могли залишитися люди

Рештки тіл шукатимуть у підвалі та на перших поверхах.

Під завалами можуть залишатися тіла п’ятьох людей.

31 липня в Ізюмі відновили розбір завалів п’ятиповерхового будинку, який російські окупанти знищили 9 березня 2022 року. На вулиці Пам`яті розбирали завали до середини липня минулого року, коли місто лишалося в тичасовій окупації. Тоді були виявлені тіла 44 людей, а також рештки 51 людини. Наразі пошуки відновлені. Про це пише «Суспільне» з посиланням на начальника караулу Сергія Білоуса.

«Орієнтовні місця, які нам вказали, — це підвальні приміщення та перші поверхи. Щодо кількості — тут дані різняться сильно, багато людей залишаються безвісти зниклими», — розповів Білоус.

Співробітники Держслужби України з надзвичайних ситуацій працюють на верхніх поверхах та убезпечують будинок від обвалу, який може відбутися у будь-який момент.

Як розповів заступник начальника пожежної частини Ізюма Олександр Ковалевський, через загрозу російських обстрілів співробітники ДСНС не змогли одразу приїхати на місце обстрілу й почати розбирати завали у п’ятиповерхівці по вулиці Пам’яті. Окрім цього, у рятувальників не було спецтехніки. Їх допустили до розбору завалів 31 березня. Окупанти спостерігали за процесом і відбирали цінні речі, які рятувальники знаходили під завалами.

«До того часу [31 березня — ред.] нікого не пускали. Коли ми почали працювати, то працювали одними руками, техніки не було. Ми брали рукавиці й по цеглині вибирали та викидали їх у бік. Плити перекриття важкі, вручну їх не підняти, робили все, що можливо було й у наших силах», — розповів Олександр Ковалевський.

За словами мера Ізюма Валерія Марченка, російські окупанти поховали людей на кладовищі в лісі. Частина людей ідентифікована, однак у будинку по вулиці Пам’яті ще можуть знаходитися рештки п’ятьох загиблих. Після перевірки будинок частково демонтують, іншу частину залишать як пам’ятник загиблим.

Як писав KharkovNEWS.info, росіяни знищили п’ятиповерхівку в Ізюмі 9 березня 2022 року. За два місяці голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що з-під завалів цього будинку дістали тіла 44 загиблих цивільних. Загинули цілі сім’ї людей, які переховувалися у підвалах від авіанальотів.

Джерело

Новости Харькова