В Інституті вивчення війни оцінили спроможність росіян захоплювати нові території у Харківській області

Аналітики американського Інституту вивчення війни не виключають деякі перемоги на тактичному рівні.

В Інституті вивчення війни зазначають, що дві російські армії, які стоять понад рік на Куп’янському напрямку, демонструють неспроможність вести широкомасштабні механізовані маневри. 

Біля кордону між Харківщиною та Луганщиною триває зимово-весняна наступальна операція росіян. За словами начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова, окупанти прагнуть вийти на річку Жеребець, яка знаходиться на кордоні Харківської та Луганської областей, а також адмінкордони Донеччини й Луганщини. Проте начальник ГУР прогнозує, що російські військові, ймовірно, повністю виснажаться до початку весни та не зможуть досягти мети.

Про активізацію наступальних дій росіян на цьому напрямку із початку січня 2024 року також повідомляв американський Інститут вивчення війни. Наразі аналітики зазначають: нещодавно загарбники мали тактичні успіхи на південний схід від Куп’янська уздовж дороги сполученням Куп’янськ — Сватове біля села Крохмальне, і, схоже, посилюють свої наступальні дії на північний захід та захід від цього села у бік річки Оскіл. На думку фахівців Інституту вивчення війни, росіяни можливо матимуть додаткові тактичні переваги біля Куп’янська, проте навряд чи зможуть проводити ширші механізовані маневри, аби окупувати більше територій Харківщини.

«Російські сили, ймовірно, зможуть отримати додаткові переваги на тактичному рівні в районі Куп’янська, але навряд чи зможуть перетворити ці тактичні переваги на більш широкі механізовані маневри, необхідні для оперативного значного просування, яке могло б дати можливість захопити більше території в Харківській області та просунутися до Луганська, а також адміністративні межі Донецької області», — зазначили в Інституті вивчення війни.

Зокрема, аналітики фіксують неспроможність підрозділів 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу Росії вести широкомасштабні механізовані маневри біля Куп’янська, попри те, що вони стоять там понад рік.

Як писав KharkovNEWS.info, росіяни брешуть про неіснуючі перемоги. Вони заявили про повторну окупацію села Табаївка. Проте у командуванні Сухопутних військ Збройних сил України зазначили, що така інформація є неправдивою. У селі тривають бойові дії.

 

Джерело

Новости Харькова