Суддя оштрафував директора створеного окупантами водоканалу на Харківщині

Олександр Гонтар добровільно вирішив прауювати на росіян.

Олександр Гонтар має сплатити штраф, у нього конфіскували майно.

26 січня Київський районний суд Харкова визнав винним у колабораціонізмі ексдиректора комунального підприємства «Куп’янський водоканал» Олександр Гонтаря та призначив йому покарання у вигляді 170 000 гривень, позбавлення права обіймати посади в органах держвлади та місцевого самоврядування на 11 років та конфіскації майна. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Гонтар був пенсіонером, у 2020 році хотів стати депутатом Куп’янської міськради від «Опозиційної платформи — За життя», проте не пройшов, працював інженером у комунальному підприємстві «Еко-сервіс».

За даними слідства, до війни Гонтар був директором «Куп’янського водоканалу». У червні 2022 року так звана «адміністрація» окупантів закрила це підприємство та звільнила Гонтаря, проте майже одразу призначила його на посаду «исполняющего обязанности директора» до комунального підприємства «Купянский водоканал», яке незаконно створили.

«Тим самим, продовжив виконувати свої посадові обов’язки в незаконно створеному окупаційною адміністрацією держави-агресора підприємстві та провадити господарську діяльність у взаємодії з державою агресором, незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора. Крім цього, приймав безпосередню участь в засіданнях та службових нарадах окупаційної адміністрації держави-агресора. Також здійснював агітацію та підбір кадрів для працевлаштування у КП «Куп’янський водоканал», новоствореному окупаційною адміністрацією держави-агресора РФ підприємстві», — сказано у вироку суду.

Під час засідання суду Гонтар визнав свою вину. Він зізнався, що написав заяву на працевлаштування у «Водоканал» окупантів, ходив на наради до «адміністрації», проте заявив: робив це для того, щоб боротися за екологію, просив надати можливість очистити каналізаційні стоки Куп’янська. За його словами, під час окупації КП «Куп’янський водоканал» частково не працювало, зокрема абонентський відділ, комунальні платежі від мешканців не приймали. На роботу ходила частина співробітників.

Як писав KharkovNEWS.info, суд заочно виніс вирок 41-річному жителю села Руська Лозова Дергачівської громади, який працював на російських загарбників. Чоловік очолив управління лісгоспу у Куп’янському районі під час окупації.

Джерело

Новости Харькова