Суд закрив справу про державну зраду старости з Харківської області

Людмила Вакуленко (друга зліва) виправдана.

Староста села Козача Лопань Людмила Вакуленко більше не знаходиться під підозрою.

6 березня Дергачівський районний суд Харківської області ухвалив рішення щодо закриття кримінального провадження, де підозрювана — староста селища Козача Лопань Дергачівської громади (Харківський район) Людмила Вакуленко. Про це повідомив начальник Дергачівської міської військової адміністрації В’ячеслав Задоренко у відеозверненні, опублікованому у своєму Telegram.

У своєму відеозверненні Задоренко подякував за рішення щодо Вакуленко суддям, прокурору Харківської області Олександру Фільчакову та адвокатам. Він зазначив, що Вакуленко не зраджувала селище та державу.

«Сьогодні в судовому засіданні було розглянуто справу проти старости Козачолопанського старостинського округу Вакуленко Людмили Михайлівни, де відбувалося звинувачення у державній зраді. Але завдячуючи професіоналізму нашої прокуратури, особисто — прокурору Харківської області Фільчакову Олександру Васильовичу та колегії суддів Дергачівського суду, сьогодні було прийнято рішення про скасування підозри, закриття кримінального провадження і доведено, що Людмила Михайлівна — дійсно патріот свого селища, своєї держави, яка не зрадила свою країну, була поруч з громадянами, допомагала місцевим людям, тож я вдячний прокуратурі, суду, а також адвокатам, які представляли інтереси Людмили Михайлівни за таку нелегку справу, але все ж таки справедливість є. Ми бачимо професійність суддів, які прийняли виважене рішення. І Людмила Михайлівна ні в чому не винувата. Працюємо далі, разом до перемоги», — сказав Задоренко.

На відео Задоренко стояв у залі суду разом із Вакуленко. Староста Козачої Лопані також висловилася з приводу рішення суду.

«Я теж хочу подякувати всіх, хто мене підтримав, всіх, хто мене почув, і хто повірив мені. Дуже вдячна», — сказала Вакуленко.

Інформацію щодо закриття справи Вакуленко підтвердив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«Справу було закрито Дергачівським районним судом за ч. 3 ст. 111 ККУ, оскільки особа отримала завдання від окупаційних військ, але повідомила про це у правоохоронні органи і завдання окупантів не виконувала», — пояснив Чубенко.

Як писав KharkovNEWS.info, старості Козачолопанського старостинського округу Людмилі Вакуленко заочно оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України ще на початку травня 2022 року.

Слідство вважало, що Вакуленко перейшла на бік ворога. Вона проводила роботу з налагодження постачання так званої гуманітарної допомоги з РФ і висвітлювала це у російських ЗМІ.

«До того ж жінка вербує з-поміж місцевого населення людей, які можуть працювати на користь агресора», — розповідали тоді у прокуратурі.

Козача Лопань була під окупацією з першого дня війни, селище звільнили 11 вересня під час масштабного контрнаступу Збройних сил України. В’ячеслав Задоренко записав відео, на якому він разом із Людмилою Вакуленко тримає український прапор.

Джерело

Новости Харькова