Суд оголосив вирок експоліціянту, який знімав відбитки пальців у мешканців окупованого Куп’янська

Дмитра Сапегіна посадять на вісім років.

Прокурор у суді просив пом’якшений вирок для обвинуваченого.

Суд визнав винним колишнього українського поліцейського в зайнятті посади у псевдополіції в окупованому Куп’янську та призначив покарання у виді позбавлення волі на вісім років, із конфіскацією майна. Про це йдеться у вироку Червонозаводського райсуду Харкова від 13 листопада.

За даними Харківського антикорупційного центру, йдеться про уродженця Куп’янська Дмитра Сапегіна.

Після відбуття основного покарання Сапегін не зможе займати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування наступні 10 років.

Сапегін звинувачувався за ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території), за якою передбачено позбавлення волі на строк від 12 до 15 років, з забороною займати певні посади протягом десяти-п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна.

Втім прокурор вважав за доцільне призначити згідно положень ст. 69 КК України покарання нижче встановленої у санкції статті.

В ХАЦ зауважили, що це вже другий подібний випадок на Харківщині. До цього за цією статтею шість років позбавлення волі отримав пенсіонер міліції з Куп’янська Олексій Тарасов. Він у період з 5 липня по 9 вересня минулого року добровільно займав посаду так званого “полицейского взвода патрульной службы управления внутренних дел ВГА Харьковской области”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові суд заочно заарештував братів-навідників ракети на село Гроза

Щодо Сапегіна, він працював черговим на залізничній станції (запасний по станції Білий Колодязь 4 класу (проміжна) регіональної філії “Південна залізниця” АТ “Укрзалізниця”.

ХАЦ з’ясував, що раніше Сапегін працював в українській поліції, з жовтня 2014 по 2016 рік. У листопаді 2015 року він був призначений інженером Куп’янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області з присвоєнням спеціального звання лейтенанта поліції. У лютому 2016-го його призначили інспектором сектору реагування патрульної поліції Дворічанського відділення поліції Куп’янського відділу поліції.

У вересні 2016-го він не пройшов переатестацію через службову невідповідность і був звільнений з поліції. Після цього Сапегін подав позов до суду щодо поновлення на посаді в поліції, і суд першої інстанції його поновив на посаді. Головне управління поліції у Харківській області подало апеляційну скаргу на рішення суду першої інстанції, але за день до засідання відкликали скаргу.

Як встановило слідство, в окупованому Куп’янську Сапегін добровільно з серпня по вересень минулого року займав посаду у незаконно створеному окупаційною адміністрацією правоохоронному органі, а саме “оперуполномоченного отделения по контролю за оборотом наркотиков отдела уголовного розыска Отдела полиции № 1 (дислокация г. Купянск) Управления внутренних дел военно-гражданской администрации Харьковской области”.

Сапегін виконував покладені на нього обов`язки з відбору відбитків пальців у громадян, яких доставляли до відділу т. зв. поліції та заповнення дактилокарт.

Сапегін свою провину визнав повністю, у скоєному щиро розкаявся. Зазначив, що після окупації Куп`янська військами країни-агресора рф він залишився на окупованій території за власним бажанням. Наприкінці липня 2022 року він погодився на пропозицію представника органу окупаційної влади зайняти посаду в незаконного правоохоронному органі.

Декілька свідків впізнали Сапегіна як людину, що відбирала відбитки пальців у “відділі поліції” в часи окупації.

«Цікаво, що 3 серпня під час обрання запобіжного заходу Сапегін провину не визнавав, а пояснив, що з окупаційною адміністрацією не співпрацював, жодних посад у створених окупаційною владою органах не займав», — розповіли в ХАЦ.

Як писав KharkovNEWS.info, суд оголосив вирок поліціянту, який переховувався на горищі у Куп’янську. Чоловіка затримали у грудні минулого року.

Джерело

Новости Харькова