«Старості» села в Ізюмському районі оголосили вирок

Василь Літвін спывпрацював з окупантами за власним бажанням.

«Староста» збирав дані мешканців села для переоформлення землі за російським законодавством.

14 лютого Київський районний суд Харкова визнав винним у колабораціонізмі так званого «старосту» села Вишневе (Ізюмський район) Василя Літвіна та позбавив його права обіймати посади в органах влади та місцевого самоврядування на 15 років. Майно за вироком суду не конфіскують. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень

Василь Літвін — уродженець міста Ізюм. Як установило слідство, 24 липня минулого року «Балаклійська адміністрація» окупантів представила Літвіна жителям Вишневого як старосту. Літвін обійняв посаду добровільно.

«Раніше це село входило до Балаклійського району, потім відбулось укрупнення районів і Вишневе стало входити до Ізюмського району. Населення села складало раніше 641 особу. Село розташоване по дорозі між Чугуєвом та Ізюмом», — розповіли у ХАЦі.

За даними слідства, Літвін їздив до Балаклії на засідання окупаційної влади. На посаді «старости» збирав дані жителів села щодо приналежності земельних ділянок для того, щоб надалі їх перереєстровувати за російським законодавством. Також він збирав дані та заяви для надання гуманітарної та матеріальної допомоги, пенсійних виплат від окупантів.

Літвіна визнали винним за ч. 2 ст. 111-1 (добровільне зайняття громадянином України посади, не пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора) Кримінального кодексу України. Колаборант вину визнав.

«Під час досудового розслідування встановлено, що особа беззаперечно визнала свою винуватість, не оспорювала встановлені обставини та надала згоду на розгляд обвинувального акту за її відсутності, на підставі чого прокурор надіслав до суду обвинувальний акт, в якому міститься клопотання про його розгляд у спрощеному порядку без проведення судового розгляду в судовому засіданні», — сказано у рішенні суду.

Як писав KharkovNEWS.info, 40-річний «староста» села Кочубеївка у Дергачівській громаді розселяв російських військових у будинки місцевих мешканців та організовував видачу гуманітарної допомоги від держави-агресорки.

Джерело

Новости Харькова