Спільники харківського нардепа стежили за військовими на Харківщині

Підозру оголосили двом харків`янам, Дмитру Пойді та Андрію Бессарабову.

Двоє учасників харківського антимайдану були корегувальниками росіян.

Співробітники Служби безпеки України заочно оголосили підозру у держзраді спільникам колишнього харківського народного депутата Дмитра Святаша — Дмитру Пойді та Андрію Бессарабову (ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України). Про це пише Харківський антикорупційний центр.

Пойда та Бессарабов — харків’яни, учасники харківського антимайдану. У 2014 році залишили Україну. Під час повномасштабного вторгнення допомагали Святашу у передачі інформації росіянам про місця дислокації української армії у Зміївській громаді.

Бессарабов із 2014 по 2022 рік був активним учасником «ДНР». Оголошений у розшук. У 2014 році його затримали, однак згодом відправили на обмін.

Пойді називав себе «ополченцем Новоросії» та «представником харківського територіального земляцтва у Москві».

Слідство встановило, що Бессарабов і Пойда після повномасштабного вторгнення Росії були розвідниками окупантів. Їм допомагали поки невстановлені слідством особи, що живуть в Україні.

«Вони мали відстежувати пересування, рух та точне розташування підрозділів Збройних Сил України, аби передавати інформацію представникам держави-агресора для коригування, наведення артилерійського вогню, ракетних ударів по підрозділах ЗСУ», — з’ясувало слідство.

Зокрема, 30 серпня минулого року Бессарабов здав Пойді інформацію щодо місця дислокації українського підрозділу неподалік села Дачне (Зміївська громада). Згодом у російському Міноборони заявили, що знищили пункт управління української армії біля Дачного.

Також слідству відомий факт передачі інформації Бассарабовим до Пойди щодо шести позицій та техніки ЗСУ у Зміївській громаді. Це було 4 вересня 2022 року.

За два дні Бессарабов знову здав Пойді позиції Збройних сил України. Тоді це був район Балаклії. Пойда 8 вересня передав ці дані Святашу. Слідчі встановили, що Святаш передав позиції ЗСУ у Балаклії невстановленим особам, що представляють органи держвлади Росії.

Андрій Бессарабов. Фото: ХАЦДмитро Пойда. Фото: ХАЦ

Як писав KharkovNEWS.info, раніше Святашу оголосили підозру за фактом незаконного відчуження понад 200 об’єктів нерухомості та корпоративних прав трьох українських компаній. У серпні 2022 року заарештували його активи на 600 мільйонів гривень. Їх передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

У квітні 2022 року заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що у Кремлі готували кандидатуру майбутнього гауляйтера Харкова. Ним мав стати Дмитро Святаш, колишній депутат-регіонал та довірена особа Віктора Януковича у 2004 році. Він мав дочекатися окупації Харкова, а потім з’явитись у місті. Дмитра Святаша судитимуть за державну зраду. У грудні 2022 року Святаша оголосили в розшук.

У квітні 2023 року Шевченківський районний суд Києва дозволив проводити спеціальне досудове розслідування відносно екснардепа Дмитра Святаша за його відсутності.

У травні Святаш отримав ще одну підозру. Слідчі встановили, що він отримував розвідувальну інформацію через «партійні» зв’язки на Харківщині та передавав її окупантам.

Джерело

Новости Харькова