Спецслужби РФ намагалися отримати у Харкові доступ до документації українських АЕС

Росіяни намагалися вкрасти секретні документи з інституту "Енергопроєкт".

У Харківському інституті «Енергопроєкт» зберігалася документація Запорізької та Південноукраїнської АЕС.

Співробітники Служби безпеки України отримали інформацію щодо спроб окремих громадян України та підконтрольних їм комерційних структур установити контроль над державною проєктною установою у Харкові, де розроблялася проєктно-конструкторська документація двох діючих українських автомних електростанцій. Про це повідомив речник Управління Служби безпеки у Харківській області Владислав Абдула.

«Встановлено, що дійсною метою посягань було отримання у своє розпорядження проектної документації АЕС, що створювало реальну загрозу нанесення шкоди державній, економічній та екологічній безпеці України», — розповіли в СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала «чиновника» окупантів, який навів на директорку школи на Харківщині

Слідчі встановили, що до початку російської агресії у 2014 році третиною акцій проєктного інституту в Харкові володіла російська комерційна структура, пов’язана зі спецслужбами Росії. Потім акції кілька разів перепродали через офшорні компанії, їх купили фізичні та юридичні особи України. Контрольний пакет акцій залишився у держави.

«Йдеться про документацію Запорізької та Південноукраїнської АЕС, що має стратегічне значення для безпечної експлуатації об’єктів енергетичної інфраструктури України. Ця документація зберігалася у Харківському інституті «Енергопроект», контрольний пакет акцій якого перебуває у власності держави», — пояснили в СБУ.

У цьому інституті ще за радянських часів розробляли генеральні проєкти Запорізької та Південноукраїнської АЕС, у сучасні роки проєктували їхню модернізацію та технічне переоснащення.

Співробітники СБУ блокували доступ російських спецслужб до цієї документації — архіви вилучили, суд наклав на них арешт. Виконавців і замовників оборудки встановили та перевіряють причетність зловмисників до співпраці з Росією.

Слідчі відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України.

 

Джерело

Новости Харькова