Слюсарєв створив в Угорщині фірму і вивіз туди обладння заводу з Харкова

З України вивезли устаткування заводу з виготовлення каркасних будинків "Рапід".

Після передачі «Рапіду» Слюсарєву запевняли, що завод релокували, аби зберегти робочі місця та працювати на підтримку економіки України, однак насправді частину його устаткування вивезли за кордон.

У червні 2022 року Вадим Слюсарєв, який раніше був у складі харківської команди від «Слуги народу», створив у столиці Угорщини Будапешті компанію EXPRESSVS-LOGISTIK Kft. Саме вона вивезла частину обладнання харківського заводу з виготовлення каркасних будинків «Рапід». Про це повідомили у розслідуванні Bihus.Info.

До липня 2022 року власниками «Рапіду» були проросійський політик Євген Мураєв та колишній прем’єр-міністр України Микола Азаров, який утік у Росію. У липні власницею заводу стала адвокатка Слюсарєва Олена Бардіна, згодом його переписали на Слюсарєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Смотрящий» за харківськими «слугами народу» виїхав до Росії напередодні вторгнення

У вересні минулого року товариство з обмеженою відповідальністю «Східна фінансова група», яка виступала засновником «Рапіду», повідомила, що попередні власники компаній ухвалили рішення щодо їхнього продажу, аби зберегти робочі місця та мати змогу сплачувати податки у держбюджет України. Слюсарєв, за словами представників «Східної фінансової групи», релокував компанії із зони бойових дій.

«Усі угоди з продажу активів харківському підприємцю Вадиму Слюсарєву укладені із дотриманням чинного законодавства України. Новий власник забезпечив успішну релокацію компаній із зон бойових дій, зберіг робочі місця, узяв на себе відповідальність за подальший розвиток підприємств, аби ми й надалі продовжували працювати на підтримку економіки нашої держави», — стверджували тоді у ТОВ.

Інформацію щодо виїзду Слюсарєва до Росії у «Східній фінансовій групі» та його належність до політради «Слуги народу» назвали неправдивою. 

Однак журналісти-розслідувачі з’ясували, що насправді Слюсарєв вивіз частину обладнання «Рапіду» в Угорщину. Контактні номери телефонів заводу в Україні не відповідають.

«У подальшому в другій половині 2022-го угорська фірма Слюсарєва, як виявили Bihus.Info, кількома партіями вивозила обладнання заводу «Рапід» з України. Усе це відбувалось на тлі заяв компанії Слюсарєва про те, що новий власник підприємства «забезпечив успішну релокацію компаній із зон бойових дій, зберіг робочі місця», аби «ми й надалі продовжували працювати на підтримку економіки нашої держави», — зазначено у розслідуванні.

Адвокатка Слюсарєва Олена Бардіна підтвердила, що за кордон була вивезена частина устаткування «Рапіду». За її словами, це — «тимчасове зберігання», й коли дозволятиму воєнна ситуація, устаткування нібито повернуть на місце постійної дислокації, аби відновити роботу заводу.

Окрім цього, журналісти знайшли зв’язок харківського «Рапіду» зі словацькою компанією дружини Євгенія Мураєва (фігурант справи щодо держзради). Вона володіє компанією RAPID PLUS s.r.o., яку створювали як дилер продукції «Рапіду».

Журналісти спитали адвокатку Слюсарєва, як вона, а потім сам Слюсарєв, стали власниками «Рапіду» — це був договір купівлі-продажу або дарування, а також про контакт Слюсарєва з Мураєвим та Азаровим під час підписання угоди. 

Адвокатка Слюсарєва повідомила, що неназвані колишні власники «Рапіду» запропонували комусь неназваному викупити завод. Також вона стверджує, що Слюсарєв з Мураєвим не спілкується, а з Олексієм Азаровим не знайомий. Однак у попередніх розслідуваннях було з’ясовано, що незадовго до роботи у передвиборчому штабі Володимира Зеленського Слюсарєв переводив великі суми грошей партії Мураєва, яка наразі заборонена в Україні. Напередодні війни, 18 лютого 2022 року Слюсарєв поїхав у Росію, у той час був членом партії «Слуга народу». У травні 2022 року повернувся до України. Щодо приналежності Слюсарєва наразі до «Слуги народу» там не повідомляють. 

На пряме запитання, чи перебуває він досі у партії «Слуга народу», голова Харківського обласного осередку СН і давній знайомий Слюсарєва нардеп Павло Сушко повідомив, що його осередок не володіє запитуваною інформацією. Адвокатка Слюсарєва це питання проігнорувала. Замість відповіді на нього Олена Бардіна зазначила, що Слюсарєв не є членом керівного органу партії (політради), куди його обрали, але не призначили», — сказано у розслідуванні.

У Міністерстві закордонних справ Британії напередодні повномасштабного вторгнення попереджало про контакт Микола Азарова з російськими спецслужбами. Також повідомлялося, що його колишнього помічника Євгена Мураєва розглядали як окупаційного «гауляйтера України».

Джерело

Новости Харькова