Скільки коштує розмінування сільгоспземель у Харківській області

Уперше опублікований договір із вартістю послуг з очищення від вибухонебезпечних предметів.

Вартість розмінування одного квадратного метра землі складає 6,60 гривні.

Акціонерне товариство «Укргазвидобування» в особі філії «Шебелинкагазвидобуваня» підписало договір із дочірнім підприємством державної компанії «Укрспецекспорт» — державним підприємством «Укроборонсервіс» про послуги з розмінування земель господарського призначення. Сума договору склала 4 988 040 гривень. Про це пише Харківський антикорупційний центр із посиланням на систему публічних закупівель.

Підрядник має обстежити і очистити район ведення бойових дій від вибухонебезпечних предметів і залишків війни на територіях, розташованих поза межами населених пунктів Харківської області. Замовник хоче, щоб роботи виконували зі швидкістю не менше 8000 квадратних метрів за добу. 

У договорі сказано, що загалом планують розмінувати 602 000 квадратних метрів земель сільськогосподарського призначення та доріг. Це коштуватиме 3 973 200 гривень. За один квадратний метр заплатять 6,60 гривні (без ПДВ).

Ще 3000 квадратних метрів території будуть розміновувати вручну, на що виділили 120 000 гривень. Вартість ручного розмінування одного квадратного метра буде коштувати 40 гривень. Роботи мають проводити зі швидкістю не менше 300 квадратних метрів за добу.

На знищення 50 вибухонебезпечних предметів передбачили 63 500 гривень (по 1270 гривень без ПДВ за знищення одного такого предмета).

Замовник пояснив, що просив обстежити територію спеціалістів ДСНС, але вони поки що розміновують критичну інфраструктуру.

«Шебелинкагазвидобування» звернулося листом до Головного управління ДСНС України у Харківській області щодо сприяння у проведенні обстеження та розмінування визначених об’єктів, однак згідно з листом від 29.03.2022 ДСНС України не має можливості надати піротехнічні розрахунки для виконання визначених робіт», — сказано в обґрунтуванні здійснення закупівлі.

«Шебелинкагазвидобування» планує розмінувати територію в місцях розташування газових свердловин, і виробничих об’єктів.

За інформацією ХАЦу, «Шебелинкагазвидобування» замовляло послуги щодо розмінування територій уже кілька разів — у листопаді підприємство підписало угоду на 1,4 мільйона гривень, на початку цього року — на 4,3 мільйона гривень. Однак у тих угодах не було зазначено вартості розмінування.

Як писав KharkovNEWS.info, для того, щоб відновити електропостачання на звільненій від окупантів території Харківщини, потрібно розмінувати 12 500 кілометрів ліній електропередач. Станом на 18 квітня було розміновано близько 250 кілометрів.

Джерело

Новости Харькова