Що зміниться у 2024 році у Харкові та в Україні: підземні школи, відбудова, пенсії

З 1 січня в країні зростають пенсії, зарплати і деякі податки. У 2024 році варто чекати посилення мобілізації та нових хвиль примусової евакуації з деяких районів Харківської області. Водночас більше дітей підуть у школи — поки що підземні, а власники пошкодженого житла, які самотужки його відремонтували, отримають компенсацію.

У 2024 році війна триватиме, але українці вже більше адаптовані до життя у важкий час. У Харкові та області триває відбудова, діти отримають можливість знову відвідувати школу, а дорослі — більшу зарплату і пенсію.  

Нові пенсії, зарплати та соціальні виплати

У 2024 році зростає прожитковий мінімум, а тому й пенсії та деякі соціальні виплати, до нього прив’язані. Загальний показник прожиткового мінімуму становитиме 2920 грн, що на 331 гривню більше, ніж було в минулого року. 

Пенсії прив’язані до цього показника, тому з 1 січня мінімальна пенсійна ставка виросте до 2361 грн ( раніше  — 2093 грн). Максимальна пенсія теж збільшується, бо вона також прив’язана до прожиткового мінімуму. У 2024 році найбагатші пенсіонери отримуватимуть по 23 610 грн на місяць.

Це ще не всі пенсійні зміни, заплановані на цей рік. У березні проведуть чергову індексацію. В уряді порахували, що середня пенсія в Україні 2024 року становитиме близько 6 000 грн, зараз вона становить 5 311 грн. Виходитимуть на пенсію у більш поважному віці, адже з цього року 60-річні можуть стати пенсіонерами, якщо матимуть 31 рік стажу. Люди, у яких не менше 21-го року стажу, зможуть піти на пенсію тільки у 63 роки, а ті, хто пропрацював хоча б 15 років, матиме право на пенсію у 65. Якщо й такого стажу немає, людина може претендувати лише на соціальну пенсію.  

До прожиткового мінімуму прив’язана допомога на дітей самотнім матерям. У 2024 році вона становитиме: на дітей віком до 6 років — 2 563 грн,  на дітей віком від 6 до 18 років — 3 196 грн.

Виросте і допомога на дітей, над якими встановлена опіка. Із 1 січня опікуни неповнолітніх віком до 6 років отримають 6 407,5 грн, неповнолітніх з інвалідністю – 8 970,5 грн. Для дітей віком 6-18 років ці виплати становитимуть 7 990 грн та 11 186 грн відповідно.

З 1 січня мінімальна зарплата в Україні становитиме 7100 грн, з 1 квітня — 8 000 грн. Міністерство фінансів прогнозує, що середня зарплата у 2024 році виросте до 21 809 грн. Ймовірно, реальні прибутки будуть меншими, бо на 2023 рік уряд планував середню зарплату у розмірі 18 261 грн, у той час як у другому кварталі вона доросла лише до 17 176 грн. У Харківській області середня зарплата традиційно нижча за середню по Україні.

Дещо змінюються правила надання відпусток. Наприклад, у 2024-му гуляти за власний рахунок можна 30 днів, а не 15, як раніше. З іншого боку, роботодавець має право не оплачувати відпустку більшу за 24 дні. 

До мінімальної зарплати прив’язані граничні розміри доходу для ФОПів. З 1 січня вони будуть такими:

  • перша група — річний дохід 167 мінімальних зарплат — 1,185 млн грн;
  • друга група — річний дохід 834 мінімальні зарплати — 5,921 млн грн;
  • третя група — річний дохід 1 167 мінімальних зарплат — 8,285 млн грн.

З 2024 року виросте і розмір ЄСВ: до 1 562 грн із січня та 1 760 грн — з квітня.

Дещо змінюються правила надання відпусток. Наприклад, у 2024-му гуляти за власний рахунок можна 30 днів, а не 15, як раніше. З іншого боку, роботодавець має право не оплачувати відпустку більшу за 24 дні. 

Нові правила мобілізації

Війна триває, отже, посилення мобілізаційних заходів невідворотнє. У Верховній Раді зареєстрували урядовий проєкт  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби». Парламентарі почнуть розглядати його з 10 січня.

Які зміни пропонують:

  • мобілізація з 25 років, а не з 27, як зараз;
  • військовослужбовці мають право на звільнення після 36 місяців служби
  • електронний кабінет призовника: військовозобов’язані в Україні та за кордоном матимуть 30 днів, щоб уточнити свою актуальну адресу проживання та оновити дані;
  • повістку можуть вручити як особисто, так і через електронний кабінет чи електронну пошту;
  • право на відстрочку матимуть інваліди першої та другої груп, ті, хто опікується родичами з інвалідністю чи студенти молодші 30 років, що здобувають освіту вищого рівня за раніше здобутий (наприклад, бакалаври, які хочуть здобути ступінь магістра), а також лише чиновники категорії «А»;
  • запроваджується тримісячна базова загальновійськова підготовка для всіх громадян віком від 18 до 25 років при всіх навчальних закладах або  базова військова служба за бажанням до 25 років для тих, хто не пройшов базову загальновійськову підготовку;
  • вводиться поняття рекрут — його не можна задіяти ніде, окрім підготовки, таким чином прибирається можливість відправити громадянина непідготовленим на фронт:
  • передбачено покарання за ухилення від мобілізації — від тимчасового блокування банківських рахунків до ув’язнення до 5 років за відмову проходити ВЛК.

Ці та інші пропозиції ще будуть допрацьовані, в остаточний проєкт закону увійдуть не всі.

«Звичайно, питання мобілізації у нас є пріоритетним наразі. І виконання тих планових завдань, які ми маємо від Генштабу. Ми маємо сконцентрувати всі абсолютні зусилля у межах закону, щоб провести відповідні перевірки. В тому числі в розважальних закладах, спортивних клубах, тощо. Ці заходи проводяться на постійній основі. У нас є вже збільшення кількості повісток, які ми вручили. І відповідно тих людей, які вже вступили на службу до ЗСУ», — заявив голова ХОВА Олег Синєгубов і пообіцяв, що повісток вручатимуть більше.

Школярі повертаються за парти

Великі зміни чекають у 2024 році і на Харківську область. На відміну від західніших регіонів України, місцеві діти вже майже два роки не відвідують школи, вчаться онлайн. У вересні цього року в харківському метрополітені запрацювала підземна школа, але можливості метро обмежені. Зараз підземні уроки відвідують 2108 учнів, переважно молодших, а також випускних 9-11 класів. Але можливості метрополітену вичерпані.

В Індустріальному районі будують підземну школу, де у дві зміни зможуть вчитися 900 дітей. Це буде укриття, що зможе витримати прямий удар С-300 та відповідатиме всім будівельним нормам. За словами міського голови Ігоря Терехова, вона має відкритися уже в березні 2024 року. Ще одну таку школу будують в Слобідському районі, а в перспективі вони будуть  у кожному районі Харкова. Крім того, по суботах у метрополітені з січня працюватиме дитячий садок. До нього вже записали 400 малюків — їх там готуватимуть до першого класу. 

На стадії завершення — дві підземні школи в передмісті, у Коротичі та Люботині. У залежності від погодних умов вони будуть готові у січні-березні 2024 року. В інших районах поки лише готуються до навчання під землею — є 18 проєктів шкіл в укриттях. До будівництва мають приступити цього року.

«Наше завдання у кожному населеному пункті зробити хоча б одне таке укриття, де є опорний заклад освіти», — каже Олег Синєгубов.

Ймовірно, найпершими відновлять навчання школи Красноградського та Лозівського районів, які найбільше віддалені від лінії фронту і кордону.

Відбудова і компенсації

У Харкові цьогоріч планують відновити 167 будинків, пошкоджених російськими обстрілами. Усього в місті внаслідок воєнних дій постраждали близько 5000 споруд, як відомчих чи виробничих, так і житлових. 500 з них відновленню не підлягають, але в 2022-му поремонтували 200, а минулого року — 56.

«Є проєктно-кошторисна документація на їх відновлення. Руйнування дуже великі, це і Північна Салтівка, і П’ятихатки, і інші райони міста», — розповів міський голова Ігор Терехов.  

Цієї весни також має розпочатися довгоочікувана відбудова в Циркунах. Село на північ від Харкова було в окупації, потім довгий час знаходилось під постійними обстрілами, там майже немає вцілілих будинків. За гроші Агентства відновлення в селі планують відновити ліцей, ЦНАП, лікарню, дитсадок. Проєктна документація уже готова. 

Триває відбудова в Старому Салтові. Цього року планують звершити ремонт в 11 п’ятиповерхівках, відновити приміщення школи та ЦНАПу. Одна з найбільших відбудов області — Ізюмська центральна лікарня. Минулого року вже залили фундамент нового хірургічного відділення, основні роботи триватимуть цьогоріч. Загальна вартість будівництва складає 1 млрд 230 млн гривень.

У 2024 році громадяни, які самостійно відремонтували пошкоджене обстрілами житло, зможуть отримати компенсацію. Для цього треба буде подати заяву через «Дію». Потім її розгляне комісія і визначить розмір виплат. 

Оборонні споруди і національний спротив

Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

Бюджет Харківської області цього року складе майже 5 млрд грн. З цих грошей понад 500 мільйонів передбачено на програму тероборони та на програму підтримки захисників. Значна частина цих коштів піде на будівництво фортифікаційних споруд на трьох напрямках — біля кордону на півночі, на північному сході та сході області. Де саме тривають інженерні роботи, із питань безпеки не повідомляється. 

Не виключено також, що примусова евакуація продовжуватиметься і цього року. Про її необхідність чиновники говорили вже наприкінці 2023-го. Цілком ймовірно, дітей вивозитимуть з Куп’янська, прифронтових громад Куп’янського району та деяких населених пунктів поблизу Борової, але все залежатиме від ситуації на фронті.

Тим часом у Харкові створять Центр підготовки населення до національного спротиву. Він знаходитиметься на місці індустріального парку «Рогань». У Центрі громадян навчатимуть протидіяти диверсантам та ворожим розвідгрупам, основам мінної безпеки та домедичної допомоги.

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова