Що відомо про підрив на міні чоловіка в Довгалівці та яка ситуація з розмінуванням у Савинській громаді

За інформацією: Суспільне Харків.

Попередження про заміновані території в Балаклійській громаді. 31 березня 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

У селі Довгалівка Савинської громади на Балаклійщині 1 квітня на міні підірвався чоловік.

Це перший випадок, коли люди підриваються на російських боєприпасах саме у цьому населеному пункті, розказала Суспільне Харків начальниця Савинської селищної військової адміністрації Оксана Супрун.

За її словами, стан чоловіка задовільний.

"Чоловік підірвався біля свого подвір'я, це була "пелюстка". Є поранення ноги, уламки й до обличчя дісталися. Швидкою допомогою його доправили до обласної лікарні. Він у задовільному стані. Загрози життю немає", — розказала Супрун.

На території села — це перший такий прикрий випадок. Якщо по лісах було, то у селі — ні

"Це було майже на подвір'ї у людини, пів року він там прожив, але поки там було замерзло, не виходили, не було потреби прибирати сухостій і все інше. Ми намагаємось в усіх соцмережах вести роз'яснювальну роботу і на зустрічі з громадянами попереджаємо, що уважно, будь ласка, навіть якщо ви виходите у свої городи", — говорить Оксана Супрун.

Очільниця Савинської громади каже, що у Довгалівці другий тиждень триває розмінування.

"Дуже багато розтяжок, "пелюсток" багато, протитанкових мін, протипіхотних мін. У нас дві насосних станції, які забезпечували діяльність одного сільгосппідприємства. Якраз тривало розмінування тих насосних станцій, щоб у нас могли запуститися насоси, бо це поля, які зрошуються, там вирощуються овочі й це понад 100 робочих місць кожного сезону забезпечують. ДСНС не відмовляють, працюють бригади. Кожного дня попереджаємо людей, що це контрольовані підриви. Бо вони спочатку збирають, а тоді підривають", — каже Оксана Супрун.

По Довгалівці у нас найбільша кількість замінованості виходить. Бо це була крайня точка російських військових, і вони мінували там усе, що могли замінувати. Там вони стояли протягом пів року. 10 вересня вийшли з цієї території.

У Довгалівці нині живуть 298 людей, з них — 39 дітей: "Люди повертаються. Як тільки припинилося опалення, що газ треба використовувати, то вони почали масово повертатися".

Що відомо

  • В Ізюмському районі поблизу Барвінкового цивільний автомобіль наїхав на протитанкову міну 29 березня. У результаті вибуху двоє людей загинули, ще двох ушпиталили.
  • Поліція просить жителів Харкова та області бути обережними та не наближатися до незнайомих предметів. У разі виявлення таких предметів треба викликати ДСНС за номером 101 або дзвонити на лінію 102.
  • У частині Харківської області заборонять відвідувати кладовища через мінну небезпеку.
Новости Харькова