Розмінували село у Харківській області, яке Київ обіцяє відбудувати з нуля

Сапери обстежили усю жилу територію Циркунів.

Сапери обстежили забудову та прилеглі ділянки, неперевіреними залишаються поля.

Третього серпня начальник Циркунівської сільської військової адміністрації Микола Сікаленко підписав акти про завершення розмінування Циркунів. У селі розмінували усі будівлі та прилеглі до них ділянки. Сапери обстежили близько 7000 гектарів території (загальна площа 13 000 гектарів).

«Ми підписали акт про розмінування. Це засвідчує те, що на території Циркунів 100% закінчили процес розмінування. Це включає всі будівлі, прилеглі ділянки. Це був дуже кропіткий процес, велика подяка всім службам, які брали в цьому участь, тому що рівень мінної забрудненості території дуже високий», — розповів Микола Сікаленко «Суспільному».

Під час розмінування підрозділи саперів щодня виявляли не менше 20 боєприпасів. Решту землі, яку потрібно обстежити на наявність вибухонебезпечних предметів, складають поля. Обстеження там проводитимуть згодом. На розмінованих ділянках уже можна відновлювати будівлі.

«Тепер ми маємо можливість рухатись далі: вимірювати, проєктувати, складати плани, тому що доступ до будівель є. Раніше ми боялись, бо там могли бути «сувеніри», а зараз ми спокійно йдемо і працюємо», — зазначив Микола Сікаленко.

Нагадаємо, російські окупанти захопили Циркуни у перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року. Українська армія звільнила їх 7 травня 2022 року, але окупанти часто завдають ударів по селу.

Як писав KharkovNEWS.info, Циркуни залишилися в у програмі Кабміну на масштабну відбудову. Уже є план, за яким будуть відбудовувати село, але грошей поки що немає.

Джерело

Новости Харькова