Російському розвіднику, який воював на Харківщині, загрожує довічне ув’язнення

Окупант знаходиться під вартою.

Російський розвідник потрапив у полон неподалік Куп’янська.

Співробітники Служби безпеки України оголосили підозру двом бойовикам, які воювали в Україні на східному фронті. Після початку повномасштабного вторгнення бойовики добровільно долучилися до Південного військового округу Росії. Обидва потрапили у полон.

«У ході жорстоких боїв під Куп’янськом восени 2023 року один із фігурантів — розвідник штурмової групи окупантів, потрапив у полон. При цьому весь його підрозділ у складі 30 військових рф був знищений українськими захисниками. Іншого бойовика затримали у ході боєзіткнення під Авдіївкою», — повідомили в СБУ.

Слідчі встановили, що окупант, якого взяли у полон біля Куп’янська, є жителем міста Мелітополь (Запоріжжя), проте більше ніж 12 років він жив у Росії. У жовтні минулого року пішов до окупаційного угруповання та пройшов бойову підготовку на полігоні біля російського Курська. Після цього він увійшов до штурмової групи, його відправили воювати на Харківщину.

Інший бойовик є мешканцем Івано-Франківської області. У 2018 році був фігурантом кримінального провадження щодо торгівлі людьми. Аби уникнути відповідальності, чоловік виїхав до тимчасово окупованої Донеччини та приєднався до бойовиків. У вересні 2022 року обійняв посаду гранатометника 114-ї окремої мотострілецької бригади Росії, був відправлений штурмувати позиції української армії біля Авдіївки.

Підозру бойовикам сформували за  ⁠ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) і ⁠⁠ч. 2 ст. 260 (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності) Кримінального кодексу України. Чоловіку з Івано-Франківщини оголосили ще одну підозру — за ст. 111-1 (колабораційна діяльність). Бойовикам загрожує довічне ув’язнення, зараз вони знаходяться під вартою.

Як писав KharkovNEWS.info, бойовик «ЛНР» викрадав та бив жителів Харківщини. 27-річний окупант приїхав воювати у Харківську область на початку повномасштабного вторгнення.

Джерело

Новости Харькова