Російський генерал, який командував окупантами на Харківщині, отримав нову посаду

Росіяни та чеченці критикували Лапіна за провали в Україні.

Олександр Лапін командував військами РФ під час успішного контрнаступу ЗСУ восени.

Російського генерал-полковника Олександр Лапіна, який раніше був відсторонений від посади командувача угруповання загарбників «Центр», призначили начальником Головного штабу Сухопутних військ Збройних сил Росії. Про це пише «Українська правда» з посиланням на російські ЗМІ.

59-річний Лапін із 2012 по 2014 рік командував 20-ю гвардійською загальновійськовою армією, у складі якої є 53-тя зенітна ракетна бригада, яка причетна зокрема до збиття літака у 2014 році.

«На думку міжнародного слідства, з бази цієї бригади під Курськом на схід України доставили «Бук», з якого 17 липня 2014 року збили малайзійський «Боїнг», — зазначає «УП».

У 2017 році Лапін став начальником штабу угруповання військ РФ у Сирії. У цьому ж році почав командувати Центральним військовим округом.

У березні 2022 року Лапін нагороджував окупантів, які воювали в Чернігівській області, серед нагороджених був його син. За кілька днів загарбники бігли з півночі України.

Лапін був командувачем угруповання «Центр» до жовтня 2022 року, керував захопленням Сватового (Луганська область). У жовтні Лапіна критикував за «кризу на Лиманському напрямку» Кадиров. Лапін також керував Західним військовим округом.

«Після успішного просування українських військ у Харківській області Лапіну, за даними української розвідки, доручили управління і силами Західного військового округу, які не впоралися з захопленням цього району», — повідомили в «Українській правді».

Як писав KharkovNEWS.info, у жовтні американський Інститут вивчення війни повідомляв, що у Західному військовому окрузі Міністерства оборони Росії призначений новий командувач — генерал-лейтенант Роман Бердніков замінив на цій посаді генерал-полковника Олександра Журавльова. 

Дослідники зазначали, що заміна командувача у Західному військовому окрузі могла використовуватися для відвернення уваги від генерала-полковника Олександра Лапіна, командувача Центральним військовим округом, якого критикують за невдачі навколо Лиману.

Джерело

Новости Харькова