Росія ударила по Харкову крилатою ракетою: чому її важко збивати

Окупанти другий день б'ють по Харківській області високоточними авіаційними ракетами Х-59.

Росіяни завдали ракетного удару по цивільному підприємству у Холодногірському районі.

Близько 13:00 армія РФ атакувала цивільне підприємство ракетою Х-59. Про це повідомили у ГУ Нацполіці Харківщини. За офіційною інформацією, пошкоджені цехи підприємства, багатоповерховий будинок та автомобіль. Як повідомив начальник Слідчого управління Нацполіції області, загинули троє людей, але пошукова операція триває: під завалами залишаються люди.

За фактом порушення законів та звичаїв війни слідчі відкрили кримінальне провадження за ст. 438 Кримінального кодексу України.

Напередодні, 19 березня, окупанти завдали удару Х-59 по селу Мокра Рокитна у Нововодолазькій громаді (за 25 км від Харкова). Було пошкоджено майно агропідприємства, зокрема, сонячні панелі.

Як повідомляли експерти Defense Express, росіяни застосовують такі ракети високоточні авіаракети Х-59 від початку повномасштабної війни.

«Ракета Х-59 (у модифікації Х-59МК2) класу «повітря-поверхня» з дальністю до 280 км – одна з тих, якими російські повітряно-космічні сили найчастіше обстрілюють військові та цивільні об’єкти в Україні. Від застосування такої зброї найбільше потерпають Чернігівська, Сумська, Харківська, Дніпропетровська, Запорізька та Херсонська області… Імовірно, що рашисти для ударів по Україні використовують саме варіант Х-59МК2, не тільки через достатньо високу дальність пуску, але й також тому, що її система наведення може бути позбавлена тих недоліків, як у варіантів Х-59 та Х-59М, котрі буквально бояться туману та дощу.  Саме по Х-59МК2, то там довжина фюзеляжу складає всього 4,2 метри, розмах крила – 2,45 метрів, стартова маса – 770 кг, бойова частина – 310 кг, у проникаючому чи касетному виконанні», — пише Defense Express.

Невеликі розміри Х-59 суттєво ускладнюють її збиття силами Протиповітряної оборони України.

Як писав KharkovNEWS.info, окупанти завдали удару по Харкову близько 13:00 20 березня. Під завалами цивільного підприємства загинули троє людей, п’ятеро поранені. Але рятувальна операція триває: під завалами можуть перебувати ще десятеро працівників.

Джерело

Новости Харькова