Різдво у Харкові: нова дата, колядки в метро та вертепи на автомобілях

З цього року Україна офіційно святкує Різдво лише 25 грудня.

Харків святкує друге Різдво воєнного часу — без вихідного, масових гулянь, ялинок на майданах та фейерверків. Зате — з Віфліємським вогнем, підземними виставами і вертепами.

З кожним роком все більше харків’ян повертається до старих традицій у святкуванні Різдва. Віряни звикають завершувати піст не 6 січня, а 24 грудня, діти та молодь колядують у масках в метрополітені, до міста повернувся «Вертеп-Фест», щоправда, у незвичайний спосіб.

Думали, буде менше людей

25 грудня став офіційним вихідним ще у 2017-му році — тоді парламент прийняв відповідний закон і визнав Різдво за григоріанським календарем. Православні святкували його, як і раніше, 7 січня.  Тоді Різдво у цю дату відзначали лише римо- та грекокатолики, а також протестантські церкви.

Цього року Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, який співпадає з григоріанським. Отже, і у православних Різдво відтепер — 25 грудня. Але відсвяткувати його, як годиться, в родинному затишку, вийшло не у всіх. Через воєнний стан всі вихідні на свята, зокрема релігійні, скасовані, сьогодні — звичайний робочий день.

Напередодні у священників ПЦУ було певне побоювання, що через перенесення дати та роботу до церков на Різдво прийде небагато людей. Та вийшло навпаки.

Різдвяна служба в храмі Іоана Богослова. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info 

«Держава зробила цей день робочим цьогоріч, а в понеділок всі працюють, тому думали, що буде небагато людей. Але люди прийшли, церкви  були забиті. Тому можу сказати, що люди позитивно сприйняли цей перехід, адаптувалися. До храмів приходили з дітьми, які співали щедрівки та колядки», — розповів KharkovNEWS.info керівник інформаційно-просвітницього відділу Харківської єпархії протоієрей Леонід Коренський. 

Більше людей у церквах все ж було у неділю на Святвечір. Напередодні Різдва харківські пластуни принесли до храм Іоана Богослова Вифлеємський вогонь миру.

Храми Московського патріархату, яких в Харківській області  переважна більшість, служитимуть різдвяні служби, як і раніше, 6 і 7 січня.

Вертепи під землею та в автомобілях

Цього року місто наповнене вертепами — як професійними, так і любительськими. Після початку повномасштабної війни цікавість харківців до національної культури помітно зросла — колядки та щедрівки у Святвечір співали в метро, у ресторанах та кав’ярнях, та й просто на вулицях — особливою популярністю користувався майданчик біля «Нікольського», там за два дні вже побувало кілька колективів — і професійних, й аматорських. 

Втім, ще до повномасштабної війни Харків претендував на звання клиски вертепів — через Вертеп-Фест, який започаткували волонтери у 2017-му році. Традиційно його проводили 12 або 13 січня. Учасники фестивалю йшли карнавальною ходою від площі Конституції або Свободи до Центрального парку, де влаштовували гуляння. Поступово до харківських колективів долучались професійні виконавці та аматори з усіх куточків України, а у 2019 році фестиваль став міжнародним.

Воєнний час диктує свої умови, збиратися і йти парадом центральними вулицями міста не можна, тож організатори фестивалю знайшли вихід — автовертеп.

Востаннє вертеп ходив Сумською у січні 2022 року. Фото: Сергій Козлов/KharkovNEWS.info

«Ми не можемо йти колоною по вулиці, тому обрали швидкий спосіб пересування вулицями. Прикрасили автомобілі, взяли з собою зірки. Взяли колонки, щоб було краще чути колядки», — розповіла KharkovNEWS.info організаторка фестивалю Олена Рофе-Бекетова.

Почався фестиваль традиційно з виконання колядки «Нова радість стала». Одночасно з харківським вертепом її заспівали дистанційні учасники фестивалю з різних куточків України та світу. Потім автомобілі рушили трьома маршрутами вулицями Харкова, а зустрілися всі в «Нікольському», де в переході влаштували вертеп.    

Театр ляльок водить вертеп вдруге за рік. Фото: Ірина Деркач

А от у ляльковому театрі колядують та щедрують цього року вже вдруге. Перший мініфестиваль, присвячений вертепам та Різдву, пройшов цього року у січні, коли свята ще святкували по-старому. Напередодні 25 грудня «ВертепСхід» провели вдруге — були виставки, концерти, зустрічі та театральні вистави. 

«Харківські театри ще до повномасштабної війни почали частіше звертатися до теми вертепу. Я думаю, що для нас, українців, вертеп — це такий код нації, традиція, з якої ми дуже багато черпаємо», — розповіла координаторка фестивалю Ольга Дорофєєва.

Під час фестивалю театр ляльок показав прем’єрну виставу «Родинний вертеп». Її створила сім’я Савельєвих — артисти театру Павло та Дар’я, а також двоє їхніх синів. Цей вертеп — дуже незвичний. Перша його частина присвячена традиційному сюжету — яслам, волхвам та народженню Ісуса, друга — на сучасну тему.

«Родинний вертеп». Фото: Ірина Деркач

«Там було і про депутатів, і про волонтерів, і про окупантів, яких ми всі ненавидимо. Тобто, про те, що нас всіх зараз хвилює», — каже  Ольга Дорофєєва.

Цей вертеп створили спеціально для показу на звільнених територіях, тож після прем’єри родина лялькарів поїхала в Оскіл, згодом виставу покажуть у Балаклії та Ізюмі. 

Автор: Олена Павленко

Джерело

Новости Харькова