Рада підтримала заборону російської церкви: як голосували харківські нардепи

Чотирьох харківських нардепів не було на голосуванні.

Законопроєкт поки ухвалений у першому читанні, він має пройти друге читання та бути ухвалений у цілому.

19 жовтня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №8371 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій». У ньому йдеться про припинення роботи релігійних організацій, пов’язаних із Росією. Зокрема, ним можуть заборонити Українську православну церкву Московського патріархату. «За» ухвалення рішення у першому читанні проголосували 267 народних депутатів, проти були 15, двоє утрималися та 17 — не голосували.

Як голосували нардепи:

  • «Слуга народу» — 175 нардепів «за»,
  • «Європейська солідарність» — 26,
  • «Батьківщина» — 17,
  • «Платформа за життя та мир» — 1,
  • «За майбутнє» — 8,
  • «Голос» — 18,
  • «Довіра» — 12,
  • «Відновлення України» — 0.

Серед харківських нардепів сьогодні не були присутніми на пленарному засіданні четверо — Олександр Куницький та Андрій Одарченко зі «Слуги народу», позафракційна Юлія Світлична та Олександр Фельдман із «Відновлення України».

Усі інші харківські нардепи рішення підтримали. Це «слуги народу» — Олександр Бакумов, Федір Вениславський, Юрій Здебський, Вікторія Кінзбурська, Анна Колісник, Олексій Красов, Олександр Літвінов, Дмитро Любота, Марія Мезенцева, Павло Сушко, Павло Якименко, Дмитро Микиша, а також Віталій Данілов із «Батьківщини».

Ініціатором законопроєкту став Кабінет міністрів України. Проєкт він подав у січні цього року. Згідно з текстом законопроєкту, в Україні мають заборонити релігійні організації, пов’язані із центрами впливу релігійної структури, керівний центр якої знаходиться у Росії. Роботу таких релігійних організацій може заборонити суд. Державна служба з етнополітики та свободи совісті проводитиме релігієзнавчі експертизи, під час яких виявлятиме підлеглість релігійної організації центрам, розташованим у країні-агресорці. Після цього буде винесений припис про усунення порушень, на це даватимуть місяць. Якщо порушення не буде виконано, то Служба буде звертатися до суду.

Як писав KharkovNEWS.info, релігійна громада селища Савинці Ізюмського району перейшла з Української православної церкви Московського патріархату до Православної церкви України. Рішення ухвалили влітку 2023 року.

Джерело

Новости Харькова