Президент підписав законопроєкт про мобілізацію

Закон опублікують у парламентській газеті, чинності він набуде через місяць із наступного дня його опублікування. 

У законі сказано, що він удосконалює процедури проведення мобілізації та військового обліку. 

У вівторок 16 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» №3633-IX. Про це стало відомо з картки законопроєкту, опублікованої на сайті Верховної Ради України. У картці сказано, що документ повернуто із підписом від президента. 

«Актом, зокрема, удосконалено процедури проведення заходів мобілізації, військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, соціального захисту військовослужбовців, а також окремі питання проходження військової служби для покращення якості підбору особового складу під час доукомплектування бойових підрозділів для відсічі збройної агресії проти України», — повідомили у Верховній Раді. 

Після того, як Володимир Зеленський підписав законопроєкт, його мають оприлюднити на сайті газети Верховної Ради «Голос України». Набуде чинності закон за місяць із наступного дня його опублікування. 

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у цілому законопроєкт про мобілізацію 11 квітня.  

Згідно із законопроєктом, закріплюється зниження призовного віку із 27 до 25 років, скасовується статус «обмежено придатний». Українці, які постійно мешкають за кордоном, мають стати на військовий облік в Україні (механізм буде визначати Кабінет міністрів України). 

Чоловіки віком 25-55 років, які отримали довідки про інвалідність II і III груп після початку повномасштабного вторгнення, повинні будуть повторно пройти медико-соціальну експертизу. Це стосується тільки цивільних чоловіків. 

На військову службу зможуть призивати засуджених до умовного строку. Однак сюди не входять засуджені за злочини проти національної безпеки України. 

Також документ передбачає запровадження базової військової служби замість строкової. На таку службу призиватимуть людей від 18 до 25 років. Чоловіків до 60 років, які не перебували на базовій загальновійськовій підготовці або військовій службі, не братимуть на держслужбу. 

Нагадаємо, 9 квітня Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки та оборони виключив із цього законопроєкту положення про демобілізацію та ротацію військових. 

Як писав KharkovNEWS.info, посилення мобілізації потрібне, щоб забезпечити військовий облік максимальної кількості чоловіків та поповнити війська, які зазнали втрат за понад два роки повномасштабної війни з Росією. Знайти перелік остаточних положень нового закону можна за посиланням тут. 

Джерело

Новости Харькова